söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Giftkatastrof i Ukraina hotar miljoner

Publicerad: 21 augusti 2013, 06:27

Kamp mot klockan när vattennivån i en nedlagd gruva stiger snabbare än beräknat. Både jordbruk och dricksvatten hotas.


Om nivån i det vattenfyllda dagbrottet i en nedlagd gruva i västra Ukraina stiger för högt riskerar giftigt vatten att läcka ut i den intilliggande floden Dniester och orsaka en miljökatastrof. Mikhail Malkov som jobbar med vatten- och kemikaliefrågor för FN säger enligt SR Ekot att risken nu ökar snabbare än beräknat. Om giftvattnet läcker ut i floden riskerar färskvatten som används i jordbruket och till dricksvatten att slås ut.
– Det skulle kunna slå ut jordbruket för tio miljoner människor, säger Mikhail Malkov till Ekot.

Dagbrottet fylls på
av vatten som sipprar in genom marken och nu har man upptäckt att det läcker in mycket mer än bara några dagar tidigare. Enligt Mikhail Malkov trodde man tidigare att man hade två år på sig att förhindra utsläppen, men nu handlar det om några månader eller högst ett halvår.
När trycket blir tillräckligt högt är risken stor att vattnet läcker ut i Dniester som rinner ut i Svarta havet via Ukraina och Moldavien.

Dammen som dagbrottet bildar en kilometer långt och flera hundra meter brett och fyllt av starkt koncentrerat saltvatten och tungmetaller. Dessutom har giftiga kemikalier som har dumpats i närheten läckt ut i dagbrottet.
Värst är ämnet hexaklorbensen som är starkt cancerframkallande och som med hjälp av regnvatten sprider sig till dammen. Det är ett långlivat ämne som finns kvar i miljön i flera decennier.
– Hexaklorbensen är mycket giftigt för fiskar, fiskar kan dö, det är också giftigt för människor, cancerframkallande, det kan också leda till utvecklingsproblem för barn, säger Michael Mclachlan, professor vid Stockholms universitet, till SR Vetenskapsradion.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev