Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Giftskador kan gå i arv

Publicerad: 22 maj 2012, 07:31

En ny studie visar att mormor mus giftskador också påverkar barnbarnen, trots att de inte exponerats för giftet.


Genom att utsätta möss för en hormonstörande kemikalie och sedan studera dess avkommor har forskare funnit att giftskador kan gå i arv. Skadorna visade sig i ökad oro och stress. Men det är inte själva DNA:t som påverkas, utan hur aktiva de olika generna är, rapporterar SVT.

Idag lever tredje människogenerationen sedan kemikalierevolutionen, alltså den tid då människor började att exponeras för liknande gifter. David Crews, en av forskarna bakom artikeln som publiceras i PNAS, tror att upptäckten skulle kunna förklara senare tids ökning i psykisk sjukdom, skriver SVT.
‒ Det är ingen tvekan om att vi sett en faktisk ökning av psykiska problem. Det handlar om något mer än att vi blivit bättre på att diagnostisera. Frågan är varför vi ser en ökning. Är det för att vi lever i en alltmer stressig värld, eller för att vi lever i en alltmer stressig värld och reagerar på ett annorlunda sätt för att vi blivit exponerade för kemikalier? Jag tror på det senare, säger David Crews till SVT.

Jesper Gunnarsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.