Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Giftskandalen som skakar Gotland

Publicerad: 4 augusti 2009, 12:46

Här är en summering av sommarens giftskandal på Gotland där en grönsaksodlare misstänkts för att ha dumpat bekämpningsmedel.


Ämnen i artikeln:

GotlandJordbrukMiljöbrott

I mitten på juni polisanmäldes och anhölls tre personer, vd:n och två anställda, på det familjeägda och miljö- och kvalitetsprofilerat jordbruksföretaget Ryftes Grönsaker AB. De tre personerna misstänkts för grovt miljöbrott; för att ha dumpat bekämpningsmedel i ett gruppupplag.

Det var en privatperson som gjorde en anmälan om att marken gulnat i området för dumpningen. Provtagningarna som togs av SLU i början på sommaren visade på 12 olika gifter, bland annat bekämpningsmedlen aklonifen och azoxystrobin i mycket höga koncentrationer.

– Det handlar om gödningsmedel, växtbekämpningsmedel och svampmedel i en salig blandning. Det är väldigt högpotenta medel, små mängder gör stor skada, sa förundersökningsledare Ingvar Wennersten, åklagare vid riksenheten för miljö och arbetsmiljömål, till Svenska Dagbladet i mitten på juli.

Ryftes vd bemöter det inträffade genom att bland annat skriva i ett brev på företagets hemsida att ”Det här är en tråkig historia som går tvärt emot vår policy” och menar att rör sig om ”små mängder preparat”.

Sveriges Radio Gotland rapporterade i förra veckan att kunder slutat köpa Ryftes produkter så länge utredningen pågår.

”Produkten är det inget fel på, men eftersom leverantören profilerat sig som miljövärnande företag så strider det här mot vad de vill föra fram”, säger menar Göran Netz, VD på Grönsakshallen Sorunda, till Sveriges Radio Gotland.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

GotlandJordbrukMiljöbrott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.