Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Giganternas kamp i katalogvärlden

Publicerad: 20 Mars 2009, 05:04

Katalogernas kamp. Elfa och Luna gör upp i en titelmatch.


Ännu är inte allt hantverk förlorat och överfört till Internet. Alla fina, gamla böcker har inte sublimerat och blivit till ogripbara ettor och nollor i en flyktig PDF-fil. De två giganterna på tryckta kataloger kämpar fortfarande likt Godzilla och King-kong. Elektronikleverantören ELFA och maskinleverantören Luna har två av marknadens biffigaste katalogprodukter, som båda slår Bibeln med hästlängder.

Om ELFA

Valspråk: Allt mellan antenn och jord

ELFA är idag en av landets största leverantörer av elektronikkomponenter och tillbehör. Alla som har utvecklat elektronik professionellt och de flesta som gjort det som hobby, har någon gång slagit i och gottat sig åt mångfalden i ELFA-katalogen.

Elfabetet, Elfas märkliga bokstavsordning som så länge behärskade katalogens innehållsförteckning, som man bara var tvungen att lära sig, är numera sorgligen övergivet till förmån för helt vanlig bokstavsordning. ELFA-katalogen är också den stora faktasamlingen, formelsamlingen och tabellverket för elektronikkonstruktören. Där finns grundläggande tips om best practice vid konstruktion, materialtabeller med mera. En av de bättre skolböckerna faktiskt. Ett fall bakåt är dock att ryggen förr pryddes av färgkoderna för motstånd, du vet brunt = ett, rött = två, orange = tre osv, men det har tyvärr utgått.

ELFA grundades 1945 av Arne Lydmar. I början var elektronikkomponenter endast en del av verksamheten. Affärsidéerna omfattade bland annat cykelreparationer och radiokomponenter. Arbetet med den första ELFA-katalogen påbörjades och den första utgåvan kom ut 1946. Den omfattade 64 stencilerade sidor i A4-format. Upplagan var 200 exemplar.

Nils Jensen langade in 1200 kronor och blev efter ett par år delägare i företaget. Parallellt med komponentförsäljningen utvecklade de båda en diskhylla som också sålde bra. 1951 delade kompanjonerna på sig. Bibbi och Nisse Jensen blev ägare till firma Elfa Radio & Television med elektronikdelen av företaget medan Britta och Arne Lydmar fortsatte med diskhyllorna under firmanamnet Ingenjörsfirma Elfa. (Det är intressant för alla som inreder sin egen garderob. Den så välkända Elfa-hyllan kommer alltså ursprunglige från samma företag som elektroniken.)

ELFA-katalogen omfattade 1951 hela 88 sidor och trycktes i två upplagor. Företaget hade då fem anställda. Sen rusade utevcklingen på och ELFA blev allt framgångsrikare. 1977 trycke man för första gången katalogen på bibelpapper för att komma under viktgränsen 1 kilo. Den omfattade då 1100 sidor. 1990 blev det hårda pärmar och ett större format. Upplagan uppgick till 80.000 ex och sortimentet omfattade 26.000 lagerförda artiklar. Tack vare det nya formatet kunde sidantalet minskas till 1.590.

1997 kom ELFA-katalogen ut på polska i och med att man öppnade kontor i Warszawa. Sedan blev det Finland, Baltikum och Ryssland, snabbt följt av hela Norden.

Det är en fantastisk askungesaga, från två killar som sålde byggsatser till TV-apparater och reparerade cyklar 1945, till en Europa-omspännande distributionsverksamhet 2009. Valspråket har sannerligen infriats med råge.

En snabböversikt av ELFA-katalogens innehåll 2009

Säkringar/Säkringshållare
Strömställare/Reläer
Automation/Process/Mekanik
Kontaktdon
Fiberoptik
Koppling/Montering/Installation
Inkapslingar/Fläktar/Kyla/Värme
Kabel/Kablage
Passiva komponenter
Halvledare
Optokomponenter/lampor
Akustiska komponenter
Strömförsörjning/Batterier
Datorprodukter
Trådlöst/Telefoni/Larm
Audio/Video/Radio/TV
Mönsterkortstillverkning
Mätinstrument
Verktyg/Kemi
Utbildning/Lab/Kontor
Återvinning

Om Luna

Valspråk: Hela Sveriges verktygslåda

Det finns inte ett verktygsförråd på någon industri i Sverige som inte har en Luna-katalog liggande någonstans. Den har blivit en veritabel bibel för alla som sysslar med verktygsinköp och mekanikkonstruktion. Den borr eller fräs finns inte, som inte lagerförs av Luna. Dessutom matningsbord, svetsaggregat, värmekameror, cirkelsågar, oljekanor, kompressorer och planhyvlar. I slutet finns en tämligen mager uppsättning tabeller med omvandlingsfaktorer, där man dessutom saknar de viktigaste uppgifterna, som borrdiametrar för olika gängverktyg och H-toleranserna, till exempel. (Jag antar att man fortfarande behöver ha Karlebo Handbok om man ska vara seriös mekanist.)

1917 startade Carl Lindahl i Alingsås en grossistforma för maskiner och verktyg. Två år senare fick han en kompanjon vid namn Holger Nermark och företaget fick namnet Lindahl & Nermark AB.

1970 började erövringen av Europa med att ett bolag bildades i Tyskland. 1973 bytte företaget namn till Luna AB och dotterbolag etableras i Norge och Danmark. 1995 gick Luna upp som delkoncern i Bergman & Beving och mot slutet av 1990-talet bildas bolag i Baltikum och Polen. Idag finns verksamhet i hela Norden och Baltikum. Export mot Central- och Östeuropa sker från kontoret i Polen.

1650 sidor ger en tung och mäktig klump på fem centimeter, men det är ingenting mot vad Luna kan erbjuda i Norge där företaget har flera bolag. Den norska katalogen är på hela 2688 sidor, vilket är maximalt antal sidor som kan bindas i automatiska bidningsmaskiner, vilket blir 62 ark om 64 sidor. Vill man ha flera sidor än så får man ta till manuell inbindning, vilket skulle bli för kostsamt.

Det är ändå inget mot den reservdelskatalog som bara finns på Internet, med alla sprängskisser till alla maskiner som någonsin sålts. Det skulle bli 5000 – 6000 sidor om den skulle ha tryckts på papper.

Lite ur Luna-katalogen år 2009

Skärande verktyg
Hållande och spännverktyg
Gradverktyg, filar, slipverktyg, stålborstar
Moment
Handverktyg
Mätverktyg
Bygg, VVS, Kemi
Löd, Svets, Lim, Fläktar, Elprodukter
Tryckluft
Maskiner
Övrigt

Snabbdata om ELFA-katalogen 2009

Antal sidor: 1982
Antal artiklar: 50.300
Produktbilder: färg
Gramvikt på inlaga: 39 g/m2
Vikt: 2650 gram
Utförande: inbunden bok med hårda pärmar
Utgivningstakt: varje år
Pris: 0 kr
Informationsfaktor: 18981,1 artiklar per kilogram
Informationsfaktor: 25,38 artiklar per sida

Snabbdata om Luna-katalogen 2009

Antal sidor: 1650
Antal artiklar: 37.834
Produktbilder: svartvitt och färg
Gramvikt på inlaga: 51 g/m2
Vikt: 2255 gram
Utförande: inbunden bok med hårda pärmar
Utgivningstakt: vartannat år
Pris: 300 kronor
Informationsfaktor: 16777,8 artiklar per kilogram
Informationsfaktor: 22,93 artiklar per sida

And the winner is…

ELFA vinner alltså giganternas kamp med både högre artikeltäthet per kilogram (13 %) och högre artikeltäthet per sida (10,6 %). Sidantalet är inklusive overhead för innehållsförteckningar etc.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.