Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gigantiska metanfontäner funna i Sibirien

Publicerad: 13 december 2011, 08:47

Ryska forskare häpnar över de kilometerbreda ”metanfontänerna” utanför Sibiriens kust, rapporterar Independent


Den ryska forskningsledaren Igor Semiletov har jobbat över 20 år i Arktis men aldrig stött på något liknande – kilometerbreda metanläckor från havsbotten. Metan är en mycket kraftig växthusgas med cirka 25 gånger starkare effekt än koldioxid.

Tidigare har forskarna hittat skorstenslika utsläppshål några tiotals meter breda – men de här är alltså över en kilometer breda områden med ett kontinuerligt kraftfullt flöde av metangas, berättar Igor Semiletov för Independent.

Under sommaren genomsökte
Semiletovs forskningsfaryg cirka 10 000 kvadratkilometer av den östsibirska kusten. Hans tidigare studier pekar på cirka 8 miljoner ton metan utsläpp år – men de senaste fynden tyder på att den siffran är i underkant

– Vi kontrollerade 115 platser och upptäckte metanfält av en sällan skådad skala, jag tror att ingen sett något liknande tidigare, säger Igor Semiletov till Independent.

Igor Semiletov berättade
om sina fynd på ett möte i Amerikanska Geofysikers förening förra veckan.

Forskarna tror att hundratals
miljoner ton metan ligger nedbäddad i permafrosten i Arktis sjöbotten och norra Sibirien. Risken är stor att den läcker ut och stiger upp i atmosfären när temperaturen stiger och isen tinar.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.