onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

GIS-verktyg avslöjar verklig solcellspotential

Publicerad: 15 april 2011, 06:19

Mängder av parametrar avgör hur effektivt solenergi kan utnyttjas. WSP och Göteborgs universitet har utvecklat ett GIS-verktyg som tar hänsyn till verkligheten i kalkylen. Som till exempel om en gran växer sig hög framför en solcellsinstallation.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikSolcellerTeknik

Takyta skugga, lutning och riktning i relation till solinstrålning. Det är några av faktorerna som avgör hur effektiv en solcellsinstallation. Men vad händer om ett träd växer sig högt ramför installationen? Konsultbolaget WSP och Göteborgs universitet har tillsammans utvecklat ett GIS-verktyg, SEES, som ska visa potentiell solinstrålning i en hel stad, ett kvarter eller på ett visst tak utifrån verkliga eller simulerade förhållanden. Pilotorten för projektet är Göteborg men verktyget kan enligt utvecklarna användas i vilken stad som helst där nödvändig data görs tillgänglig.

SEES kommer att göras fritt tillgängligt och utvärderar, mätt i kWh per kvadratmeter, hur mycket solenergi som infaller på takytor inom ett område under ett år.

– Med SEES kan kommuner, fastighetsägare och energibolag men också privatpersoner på ett mycket tidigt stadium beräkna potentialen som finns i en hel stadsdel eller på enskilda byggnader. På så sätt kan produktion av miljövänlig solenergi optimeras vilket inte har varit möjligt tidigare med denna precision, säger Per Jonsson, projektledare på WSP, i en kommentar.

Verktyget använder beräkningsmodeller som simulerar byggnaders skuggkastning och beräknar den totala bestrålningen för varje del av en takyta, enligt WSP och Göteborgs universitet. Metoden ska kunna påvisa delar av tak som olämpliga för solenergi trots att takets rikning och lutning tillsynes är optimal.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev