Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Gizmondo-missen – alla turerna under året

Publicerad: 29 December 2008, 08:33

Varför blev det ingen Gizmondo? Teknik360:s USA-korrespondent Hans Sandberg möter Carl Freer för att lyssna till förklaringarna.


Över ett år har gått sedan jag först träffade Carl Freer för att få hans version av Gizmondos uppgång och fall, en historia som i hans ögon blivit helt förvrängd i massmedia. Skälet till att han ville få ut sin version var att han var i full färd med att lansera Gizmondo på nytt, denna gång med hjälp av ett kinesiskt konglomerat som lovat tillverka spelsystemet på kredit mot att de fick rätt att sälja den i Kina.

Det var meningen att den pånyttfödda Gizmondon skulle vara ute i maj 2008, bara för att skjutas till juni och sedan gick sommaren utan någon Gizmondo. När jag besökte Media Power i september sa vd Rich Jenkins att de fått en första leverans och att det skulle bli säljstart i slutet av november eller senast i början av december. Skeptisk efter dessa missade deadlines bad jag att få se ett ex av miraklet, varpå han efter en stunds letande i ett förråd kom ut med en oöppnad kartong, ur vilken han fiskade upp en ny spritt ny Gizmondo, som dock såg ut exakt som den gamla.

Media Power skulle också lansera en webbsajt för den nya Gizmondon i mitten på oktober som förberedelse för webbförsäljningen, men november kom och gick utan någon sajt och när december inleddes utan något tecken på någon Gizmondo till salu mejlade jag Carl Freer och sa att om han inte ger mig en rejäl intervju och berättar hur det ligger till kommer bloggarna att göra virtuell hackmat av honom.

Själv misstänkte jag att den globala finanskrisen drabbat hans finansiärer, för jag hade svårt att tro att han skulle ha kokat ihop hela denna historia bara för att få hålla liv i en illussion (Gizmondos återkomst) och även om han, som många av mina kollegor tar för givet, skulle vara en född bedragare, så är det svårt att se hur han skulle kunna tjäna pengar på att ge mig en rad exklusiva intervjuer. Carl Freer gick med på att träffa mig på Manhattan 2 december.

Samma morgon som jag skulle ta pendeln in till Manhattan fick jag en bunt emejl från Danmark, där dagstidningar och TV-bolag undrade om jag kunde sätta dem i kontakt med Carl Freer, som i danska media utpekats som kumpan till Stein Bagger, vd:n för danska IT Factory, ett företag som samarbetade med Media Power. Baggers hade försvunnit i Dubai 26 november och misstänktes nu om miljardbedrägerier med hjälp av luftaffärer mellan mystiska leasingbolag. (Den som vill läsa Carl Freers kommentar till detta kan läsa min rapport i danska Berlingske Tidende. Jag intervjuade senare även Carl Freers partner Mikael Ljungman för Berlingske Tidende.)

Men det var inte nog med detta. Veckan innan mötet med Carl Freer hade jag fått mejl från anställda på Media Powers MagiTech-kontor i Atlanta, Georgia, där de klagade över uteblivna löner och andra missförhållanden. Under slutet av min intervju frågade jag Carl Freer rakt på, utan krusiduller: Vad står på nere i Atlanta? Obetalda löner, obetalda skatter, ingen sjukförsäkring och obetald lokalhyra.

– Låt mig börja med att säga alla skatter betalats och alla licenser är up-to-date, men tyvärr är det så att vi haft trassel med lönerna, vilket inte är ovanligt för ett startupföretag. Men vi har nu tagit hand om allting; alla har fått sina löner och försäkringarna fungerar igen.

Det var enligt Carl Freer inte bara gruppen i Atlanda som råkade illa ut, utan det gällde alla anställda på Media Power.

– Finanskrisen kom samtidigt som vi vuxit snabbt och våra kostnaderna ökat. Plötsligt stod vi tomhänta. Det var som att någon ryckte undan mattan för oss. En av våra investerare drabbades av enorma problem, medan en annan gick under helt. En kreditlina upphörde helt för oss sedab en global partner gjort konkurs.

– Vi visste att vi hade rättigheter enligt våra kontrakt, men också att det skulle ta lång tid att gå till domstol, så vi försökte locka till oss investeringar på annat håll och lyckades hitta en grupp privata investerare. Just nu håller vi på att säkerställa den finansiering vi behöver. Vi är inte ute ur farozonen än, men situationen har i varje fall stabiliserats, säger Carl Freer.

– Men det var en tid på 30, 40 eller kanske 45 dagar då vi låg efter med lönerna. Jag och de andra i ledningen tog ut från våra sparkonton för att kunna betala löner så gott det gick, men vi låg efter med en till en och en halv månad, säger han och tillägger att en del visade tålamod, men att företaget tappade personal både i Atlanta och vid kontoret i New York.

– Alla hade inte råd att vänta. De hade hyror och annat som måste betalas. Vi gjorde så gott vi kunde, men det stämmer absolut att vi under en tid inte kunde betala sjukförsäkringen. Idag har vi emellertid betalat in pengarna och föräkringen återställdes igår, säger han.

– Vi kompenserade våra anställda med tio procent högre lön för denna tid. Vi erbjöd dem dessutom att bli partners och delade ut optioner, säger Doug Toth.

När det gäller personalen vid MagiTech gruppen i Atlanta så slutade alla, men det hade också att göra med en kursändring. Carl Freer talade vid vårt möte i februari om företagets planer på att ge ut böcker som blandade bokformatet med AR-teknik. Tanken var att man skulle kunna peka sin Gizmondo mot t ex en barnbok som tryckts med symboler som när de kändes igen av systemet spelade upp 3D-animationer eller kanske högläste ett stycke. Och det var MagiTech som skulle skapa applikationer för de nya magiska AR-böckerna.

– Vi startade MagiTech för att utveckla Magic Books, men marknadspotentialen var större på applikationssidan. Vi är ett litet, snabbväxande företag, men ett bräckligt företag, så vi fick lägga om kursen dit där vi kan tjäna pengar snabbare. Det gjorde det nödvändigt att strukturera om verksamheten i Atlanta eftersom personalen var starkt orienterad mot design och 3D. Vi håller nu på att nyanställa ett team på ett dussin personer, men de kommer att vara en grupp som fokuserar sig på att skala upp vårt system och på serverteknik, säger han.

Mitt möte med Carl Freer och delar av företagsledningen tog tre timmar och täckte mycket mer än Gizmondo och Media Powers ekonomiska svårigheter. Han berättade om vad han tänker göra med Tiger Telematics och sina planer på att börsnotera Media Power. Han och teknikchefen Ivan Kozhuharov demonstrerade dessutom hur långt de kommit med augmented reality för mobiltelefoner och lade fram strategin bakom GetFugu. Mer om detta i separata artiklar.

Hans Sandberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.