Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Gizmondo tillbaks till ritbordet – lanseringen skjuts till sommaren

Publicerad: 19 December 2008, 11:06

Det blir ingen ny Gizmondo till jul trots att Media Power fick en första leverans från Kina. Nylanseringen skjuts på framtiden, säger Carl Freer i en exklusiv intervju med Hans Sandberg, Teknik360:s USA-korrespondent. Om och när nästa Gizmondo dyker upp i sommar, så blir det med en helt ny design. Priset blir högre än 99 dollar, men i gengäld dubblerar den som mobiltelefon. Och ägare av originalversionen ska som ”plåster på såren” kunna byta upp sig och det gratis.


– Det ekonomiska klimatet i USA och resten av världen har tyvärr tvingat oss att skjuta på lanseringen av Gizmondo. Vi har drabbats både när det gäller finansieringen och tillverkningen av komponenter, säger Carl Freer under ett tre timmar långt möte i New York 2 december. Med på mötet är också Media Powers nye president Doug Toth, teknikchefen Ivan Kozhuharov och James Hunt, som sedan en tid inte bara representerar de brittiska likvidatörerna, utan även arbetar som konsult för Media Power.

Carl Freer är på gott humör och röjer ingen brist på självförtroende trots att finanskrisen nästan fått honom att ge upp sin dröm om att nylansera Gizmondo.

– Vi hade designen klar och hade spenderat stora belopp på att få allt klart, men vår kinesiska partners finansiär svalnade på grund av finanskrisen. De har inte sagt att de vill dra sig ur, men vi tröttnade på att vänta på den slutliga överenskommelsen, säger han.

Media Power anlitade en konsult i Shenzhen som är expert på att hitta komponenter, chipsets och tillverkare. Samtidigt tog Carl Freer och hans team en ny titt på marknaden och designen bakom Gizmondo. De valde att satsa på befintliga smarta telefoner (handsets) från OEM-tillverkare; detta för att snabbt kunna ta igen den tid man förlorat genom att vänta på klartecken från sin nuvarande partner.

– Det finns ett antal tillverkare av smarta telefoner som letar efter partners och vi har under de senaste tre månaderna jobbat med dem för att hitta ett chipset som har 80 procent av den funktionalitet vi är ute efter. Vi är nästan där och sedan är det bara att designa applikationer som adderar den funktionalitet vi behöver, genom att bygga ut basmodellens meny, säger Freer.

Den mytomspunnen spelkonsolen Gizmondo

Fördelen med att arbeta med OEM-tillverkare som t ex HTC är att det bör gå att få ut den nya Gizmondon på marknaden snabbt. Nackdelen är att den kommer att bli dyrare än om man tillverkat allt själva, varför den nya Gizmondon knappast kommer att kosta 99 dollar, vilket var Carl Freers mål. Företaget har enligt Carl Freer hittat fem tillverkare och fokuserar sig nu på tre av dem.

Det som gör denna strategi möjlig är det skifte till öppna system som Carl Freer aviserade redan i sin första intervju med mig i oktober 2007.

– Ett av de främsta skälen till att jag varit så optimistisk om Gizmondo är att jag verkligen tror att det finns en roll på marknaden för ett dedikerat handhållet spelsystem baserat på en öppen plattform. Titta bara på vilken effekt Apples AppStore har haft! Folk är som galna efter sånt och det säljs mer applikationer där en någonsin! Jag har en massa applikationer på min telefon som jag inte ens använder, men man köper dem för att det är så lätt att göra det.
-Det vi vill göra är att bygga en slags Apple AppStore för handhållna spelsystem och det betyder att vi skulle kunna erbjuda hela världen med en öppen plattform och gratis utvecklingsprogram för program. En fördel med operativsystemet Android är att det gör det möjligt att snabba upp processen genom att återanvända kod istället för att göra allt själv, säger Carl Freer.

– Det tar ett år att skapa ett spel om man börjar från början, men nu kan man hitta programlösningar som låter oss ta spel från PCs och andra plattformar och föra över dem till den nya plattformen. It’s all about porting, fortsätter han.

Den ursprungliga Gizmondons form är omstridd, men Carl Freer försvarar sin skapelse. Den enda defekten han medger – skrattande – är att mikrofonen sitter under tummen när man spelar.

– Vi brottas med frågan om hur den ska se ut. Idealiskt sett skulle jag vilja använda samma design, som jag känner starkt för, men faktum är att vi inte kan få plats med alla de komponenter vi behöver på ett chipset av samma storlek. Fast nu tror jag inte att formatet på apparaten avgör saken, utan det är den öppna plattformen. Om du tittar på dagens handhållna spelsystem så har vi Sony PSP och Nintendo DS, plus några renegater som Game Park (ett sydkoreanskt spelsystem), men det vi tittar på nu är en helt trådlös Pocket PC, fast en som också har en ”gaming engine”. Det finns ingenting på marknaden som baseras på öppen källkod i kombination med en AppStore. Jag tror inte att det kommer att dröja länge förrän de flesta spel som säljs för Xbox säljs via Xbox Live, vilket betyder att uppkopplingen mot Internet blir viktigare än detaljhandeln. Det är därför Apples AppStore oc Xbox Live är så intressanta. Kan du föreställa dig vad som skulle hända om Xbox hade en öppen plattform där vi kunde bygga spel och helt enkelt ladda upp dem för att se om de säljer? Det är den mentaliteten som ligger bakom det som händer med Android nu, även om de också har en del restriktioner för vad man kan ladda upp och vill ha ett finger med i spelet, säger Carl Freer.

– Vi ska göra den så elegant som möjligt och jag har varit i kontakt med Rick Dickinson som hjälpte oss att designa den första versionen. Han har sagt att är intresserad av att hjälpa oss och jag hoppas kunna sitta ner med honom före jul eller under mellandagarna för att prata om formen och se om vi kan samarbeta om formen.

Den nya Gizmondon kommer att vara en mobiltelefon, men en mobiltelefon som har ett grafikchip med 3D-accelerator.

– Dagens mobiltelefoner har inte 3D-grafik kretsar, men vi pratar nu med en OEM-tillverkare som har en 2D-accelerator och vi undersöker nu om det går att byta ut den mot en ett 3D-chip, säger Carl Freer.

Men till skillnad från sina tidigare planer på att använda ett nytt 3D-chip från Nvidia tittar man nu på ett OMAP3-chip från Texas Instruments. Frågan om vilket chip man ska satsa på har dock bidragit till att man inte kunnat lansera Gizmondo i december som planerat.

Satsningen på Linux/Android som operativsystem betyder inte att han tänker offra Windows CE.

– Vi kommer att ha två versioner, Windows CE och Android. En av de OEM-tillverkare vi pratar med har två chipset som ser identiska ut, ett för CE och ett för Android.

På sikt hoppas Carl Freer att Android ska öppna portarna till Google, inte minst för Media Powers mobila plattform för augmented reality (AR) som utvecklas under märket GetFugu.
– Vi har pratat med Google om GetFugu, men det är lite knepigt på grund av kontroverserna kring Gizmondo, så vi tror att den snabbaste och säkraste vägen är att hitta en OEM-tillverkare som redan har ett cerifikat för Android. Det kan ge oss en chans att visa att produkten fungerar och att det finns plats för den. Google gick när allt kommer omkring in på den mobila marknaden för att öka sin ställning bland mobila sökningar. Vi tror att de kommer att stöda oss om vi tar fram en ett mobilt spelsystem baserat på Android. Vi skulle då hamna i ett unikt läge, för jag tror inte att det finns något annat system som gör det. Det är Linux som är nyckeln, för det finns många flera möjligheter än på Windows-sidan.

Media Power har redan fått en första leverans av Gizmondo (väsentligen samma som originalversionen). Vad ska de göra med dem?

– Vi har ett antal nya Gizmondos, men vi tyckte att det skulle kännas konstigt om vi lanserade dem utan att supporta dem fullt ut, så vi beslöt att göra något för våra existerande kunder istället. Vi kommer att erbjuda de som har en Gizmondo att byta in den mot en ny helt utan kostnad. Det blir lite plåster på såren för våra kunder, säger Carl Freer.

Hans Sandberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.