Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Gjorda landvinningar i klimatfrågan måste försvaras”

Publicerad: 19 januari 2017, 12:40

DEBATT Nya världspolitiska vindar ger ny luft under klimatskeptikernas vingar. Det märks i debatten som följer sex huvudlinjer, skriver Mattias Goldmann, vd, tankesmedjan Fores.


Med Donald Trump får vi en uttalad klimatskeptiker som president för världens främsta stormakt. Det ger ny kraft åt andra klimatförnekare, vilket redan märks i debatten.

Efter att ha granskat hur Sverigedemokraterna, nätverket Klimatsans och individuella debattörer argumenterar, ser vi att de följer sex huvudlinjer. De exemplifieras väl i en debattartikel i Nya Wermlands-Tidningen (NWT) skriven av Lennart Back, före detta adjunkt i maskinteknik, och publicerad samma dag (!) som nyhetslarmen om rekordtemperaturer i Arktis (24:e nov 2016). Back och andra klimatskeptiker använder sig huvudsakligen av dessa argument:

-  Förnekar klimatforskningen. Över 99,9% av alla tredjepartsgranskade studier och avhandlingar visar att klimatförändringarna är verkliga, accelererar, huvudsakligen är orsakade av människan och behöver hanteras i närtid för att inte riskera att passera tröskeleffekter varifrån det blir mycket svårt att åter minska effekterna. Påståenden som att ”All statistik visar att inget olycksbådande skett med klimatet medan halten koldioxid stigit” eller att klimatforskare som Johan Rockström är simpla opinionsbildare saknar verklighetsanknytning, men kan övertyga en och annan om de upprepas tillräckligt ofta.
-  Etablerar falska samband. Klimatförändringarna påstås ha positiva effekter, såsom att”skördarna av flera grödor har ökat med 40 procent på 20 år enligt FAO”. Det är i sig sant, men beror på effektivare odlingsmetoder, inte högre temperatur. FAO slår tvärtom entydigt fast att ”klimatförändringarna är ett fundamentalt hot mot global livsmedelssäkerhet, hållbar utveckling och fattigdomsbekämpning”, samma bild som världens fattiga länder ger vid klimatförhandlingarna.

-  Ställer klimatfrågan mot andra värden. Den kände klimatskeptikern Björn Lomborg menar att det vore bättre att använda klimatmedel för att bekämpa sjukdomar som malaria, och andra skeptiker vill fokusera på att lösa energibristen i stället för att hejda klimatförändringarna. Men det är just den förnybara, klimatsmarta energin som ger världens fattiga chans att få lampor vars användningskostnad är nästan noll när de väl installerats, och klimatförändringarna är ett viktigt skäl till att insektsburna sjukdomar som just malaria sprider sig. Det är falskt att ställa dessa mot varandra.
-  Utmålar en konspirationsteori. Med påståenden som att FN är envärldsregering” som vill använda klimatfrågan för att öka sin makt etablerar sig klimatskeptikern som David mot Goliath. Sanningen är att varje land har veto i klimatförhandlingarna och att FN som sådant inte har någon rösträtt alls.
-  Påstår att förhandlingarna misslyckats. Väl medveten om att ingen vill vara med en förlorare, hävdar klimatförnekare att ”Mötet i Paris i fjol blev ett fiasko. Inget avtal nåddes – bara överenskommelser om till intet förpliktigande åtaganden. USA har inte ratificerat slutdokumentet”. Sanningen är att vi fick Parisavtalet som 125 länder nu ratificerat, inklusive USA, Kina och EU, och som i Marrakesh klarade sitt första stresstest i form av valet av Trump.
-  Förminskar klimatengagemanget. Klimatförnekarna låtsas som om klimatengagemanget är liktydigt med miljöpartiet, men sju av åtta riksdagspartier står bakom Sveriges ratificering av Parisavtalet och av de tuffa klimatmål som miljömålsberedningen föreslår.

Utifrån den mycket breda samsynen kring hur akut klimatfrågan är, kan man tro att en och annan klimatskeptiker inte gör så stor skillnad. Men gjorda landvinningar i klimatfrågan måste försvaras, inte minst i dessa tider.

Mattias Goldmann, vd, tankesmedjan Fores

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.