Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Glada dagar för miljörättsjurister

Publicerad: 1 september 2009, 07:22

Trots brinnande lågkonjunktur har de svenska miljöjuristerna fullt upp. Miljöaktuellt har tagit tempen på tre advokatbyråer specialiserade på miljörätt.


Ämnen i artikeln:

Miljörätt

Miljöaktuellt har ringt runt till tre advokatbyråer för att höra hur de påverkats av konjunkturnedgången.

Advokatfirman Vinge har nyligen nyanställt en miljörättsjurist och ser en ökning av miljörättsliga ärenden öka.
– Det är något som kommer mer och mer. Det kommer in miljörättsaspekter i områden som tidigare inte varit så miljörelaterade. Men vi märker också av en ökning av rena tillståndsfrågor, säger Boo Ehlin, kommunikationschef på Advokatfirman Vinge.
– Vi har just nu den bemanning, tio miljöjurister, som krävs för att möta efterfrågan, men om utvecklingen fortsätter måste vi så klart rekrytera ytterligare, säger Boo Ehlin.

Erica Nobel, advokat och delägare på Delphi har rekryterat två biträdande jurister det senaste året. Hon ser en ökning inom framför allt tillsynsområdet och en kontinuerlig ökning inom tillståndsområdet.
– Utvecklingen drivs av att tillsynsmyndigheterna ökar sitt arbete, säger Erika och menar att byrån sannolikt behöver rekrytera framöver.
– Jag ser väldigt ljust på att det kommer att finnas arbete och uppdrag framöver.

Samma svar ges på advokatfirman Lindahl.
– Vi kan inte spåra att det skulle finnas någon nedgång. Det finns två orsaker till detta. Det ena är att mycket av det som händer är knutet till infrastruktursatsningar som ofta sker i lågkonjunktur och det andra är att företagen i sådana här tider har tid att ta tag i saker som man inte hinner annars, exempelvis investeringar inom miljöområdet eller om man har några dåliga samveten. Affärerna får ofta gå före i högkonjukture. Men den transaktionsinriktade miljörätten bör ha minskat något, men det kompenseras mer än väl av att det händer mycket på andra områden, säger Anders Linnerborg, advokat och delägare.

Mikael Salo

Chefredaktör och ansvarig utgivare

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Miljörätt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.