Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Glädjande prognos: luften kommer att bli allt mer hälsosam

Publicerad: 2 januari 2006, 10:54

Luften vi andas kommer att blir mer allt mer hälsosam om satsningarna på att minska utsläppen av växthusgaser fortsätter som tänkt. Regeringscheferna i Europeiska Rådet har angett som mål att utsläppen växthusgaser ska minska med 15-30 procent från 1990 till 2020. – Ska det målet nås så kommer luftföroreningar att minska på köpet, genom att förbränningen av olja, kol och andra fossila bränslen minskar, säger Naturvårdsverkets överdirektör Mats Olsson.


I en skrivelse till regeringen begär Naturvårdsverket nu att klimatpolitiken ska länkas ihop med luftvårdspolitiken. Som en konsekvens av detta behövs ny struktur på både energiförsörjning, transportsystem och jordbruksmetoder.

Naturvårdsverket begär också en uppdatering av EU:s lagstiftning om hur mycket luftföroreningar medlemsländerna får släppa ut, ”takdirektivet”, något som både Kommissionen och flera EU-länder vill.

– För nästa period fram till år 2020 behövs skärpta krav för framför allt sjöfarten, men även för fordon, arbetsmaskiner, industrier och jordbruk. Parallellt med detta bör Sverige också prioritera att få fram en motsvarande internationell överenskommelse, som även omfattar Ryssland, Vitryssland, Ukraina, USA och Kanada, anser Naturvårdsverket.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev