Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Glasbruken i Småland tickande giftbomber

Publicerad: 26 augusti 2013, 08:50

Flera Glasbruk i Småland har klassats som de giftigaste platserna i Sverige. På vissa glasbruk har man uppmätt arsenikhalter i grundvattnet upp till 200 gånger över gränsvärdet.


Det är SVT som berättar att länsstyrelsen har försökt kartlägga miljöproblemen vid gamla glasbruk i Småland under 10 års tid. Idag finns mätningar vid över tjugo bruk och vid flera mätningar har gifthalterna varit alarmerande. I till exempel Kosta har arsenikhalten i marken uppmätts till 40 gånger över vad som anses kunna ge akut förgiftning.

Länsstyrelsen i Kalmars miljövårdsdirektör Tommy Hammar säger till SVT att han anser att områdena borde åtgärdas snarast. På områdena kring bruken finns en oro hos allmänheten. Det finns enligt SVT också en oro att prata om problemen då de kan skrämma bort de över en miljon turister som kommer till området varje år. Andra politiker som SVT möter anser till och med att giftproblemen är en ickefråga och att "glaset ligger bra där det ligger".

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.