Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Glasnost i mobilvärlden

Publicerad: 5 Mars 2009, 09:33

Efter Iphone och Googles Android har branschen plötsligt börjat låsa upp sina slutna enklaver. Det är en lika stor revolution som när internet slog igenom på 1990-talet, säger professor Kristina Höök i Kista.


Spel, lek, känslor, social samvaro och kroppslighet är ord som Kristina Höök, projektledare för Mobile Life, använder när Mobile Life Center i Kista har öppet hus. Det är ett forskarcentrum med stöd av Stockholms universitet och Vinova och i nära samarbete med SICS och Interaktiva institutet. ”Flum”, säger säkert teleingenjörerna i de omgivande kvarteren här i hjärtat av Ericssonland.

Kristina Höök pratar spel, lek och känslor.

Men det som visar att denna glasnost faktiskt har spridit sig till den svenska telekombranschen är att här förhandsvisar Ericsson sin nya portal för utvecklare, labs.ericsson.net. Här ska finnas utvecklarverktyg, programgränssnitt och betaversioner av program. Telia Sonera har redan en portal där mobilentusiaster kan komma med förslag och uppfinna nya tjänster.

Förebilderna är naturligtvis Apple, som fått en enorm uppslutning från programmerare som kan sälja eller ge bort finurliga funktioner till Ipod, och Google, som gjort sin mobilplattform Android till ett kollektivt utvecklingsprojekt.

För övrigt visade det öppna huset på Electrum upp mobila tjänster för att dela med sig av bilder från mobilkameran, online-redigera video från flera mobiler på samma event, skapa publika spel och läsa av känslorna hos de närmaste vännerna. Långt ifrån räknestick

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.