Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Global Compact kräver svar från Stora Enso

Publicerad: 7 Mars 2013, 12:24

Elva internationella medborgarorganisationer framför klagomål på Stora Ensos projekt i Kina till FN:s kommission för mänskliga rättigheter.


Ämnen i artikeln:

CsrGlobal Compact

Stora Enso, som nyligen uteslöts ur Dow Jones Sustainability Index stöter på fler motgångar i sitt hållbarhetsarbete. Flera miljö- och medborgarorganisationer har anklagat företaget för brott mot mänskliga rättigheter genom sin verksamhet i den kinesiska provinsen Guangxi där lokala skogsägare uppges ha tvingats sälja sin mark. Klagomålen har lämnats till FN:s kommission för mänskliga rättigheter och Global Compact, som Stora Enso undertecknat.

Nu för Global Compact organisationernas frågor vidare och kräver i ett brev att Stora Enso ger svar om sin verksamhet i Guangxi. Global Compact kräver att Stora Enso svarar på frågorna senast den 11 april.

Jordens Vänner är en av de organisationer som bedrivit kampanjer mot Stora Ensos verksamhet i Kina.
– Marktvisterna har redan lett till åtminstone två dödsfall och flera fall av våldsamheter, men det här kan vara toppen av isberget. FN måste undersöka situationen och erbjuda alternativa lösningar, eftersom inga andra åtgärder för att skydda de mänskliga rättigheterna har lyckats, säger Noora Ojala, som representerar Jordens vänner i Finland, till finska Yle.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

CsrGlobal Compact

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.