Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Global pakt ska skydda rättigheter som rör miljön

Publicerad: 26 juni 2017, 09:49

Paris-Sorbonne University Chapel in the Latin Quarter – Paris France

Aktivister, ledare och juridiska experter samlades på Sorbonne för att diskutera en global överenskommelse som ska skydda människors rätt till en ren och hälsosam miljö.


Frankrikes president Emmanuel Macron, den före detta Kalifornien-guvernören Arnold Schwarzenegger och FN:s tidigare chef Ban Ki-moon var några av de som samlades på universitet Sorbonne i Paris under lördagen för att diskutera en ny global pakt som ska skydda människors rätt till en ren och hälsosam miljö.

Målet med pakten, som ska presenteras för FN i september, är att skapa en internationell överenskommelse som är juridiskt bindande för de länder som undertecknar dokumentet. Juridiska experter från ett flertal länder arbetar för närvarande med ett utkast till överenskommelsen. Arbetet leds av Laurent Fabius, Frankrikes tidigare premiärminister och ordförande för klimatkonferensen i Paris 2015.
– Vi har redan två internationella pakter för mänskliga rättigheter. Tanken är att skapa en tredje, för en tredje generation av rättighter–rättigheter som rör miljön, sa Fabius till åhörarna på Sorbonne under lördagen.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.