Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Global uranbrist hotar kärnkraften

Publicerad: 17 februari 2010, 09:28

Det byggs mängder av kärnkraftverk i världen just nu. Men de kan drabbas av brist på uran inom bara några decennier, varnar IAEA.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörKärnkraftMiljöteknikUran

Världens alla kärnkraftverk kan stå inför brist på uran inom några decennier. Det varnar IAEA, Internationella atomenergiorganet, för, rapporterar SR Vetenskapsradion. En IAEA-sammanställning av uranläget kommer till sommaren, men Hans Forsström, direktör för bränslecykel och avfall på IAEA, säger till Vetenskapsradion att tidigare lagda prognoser verkar stämma.

– Dels behöver man utöka de existerande gruvorna, men man behöver även öppna nya gruvor, för idag så produceras bara 2/3 delar av det man konsumerar. Resten tas från lager, t ex att man har omvandlat vapenmaterial till bränsle för kärnkraftverk och i ett perspektiv på 10-20 år kan det inte fortsätta på det sättet, säger Hans Forsström till Vetenskapsradion.

Den brist som finns redan i dag täcks upp med skrotade kärnvapen från USA och Ryssland genom ett avtal om vapenuran som löper ut 2012. Därefter är situationen oklar. Ökad upparbetning av uttjänt kärnavfall är en väg. Men för att den ekvationen ska gå ihop krävs att flera länder bygger snabbreaktorer, så kallade bridereaktorer, som kan utvinna mer energi ur naturligt uran än vattenkylda termiska reaktorer. En sådan situation är dock möjligt först om 40 – 50 år, enligt Hans Forsström.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.