Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Globalisering och klimatförändringar leder till mystisk massdöd

Publicerad: 16 januari 2017, 11:30

Det är inte bara djur som drabbats av artdöd under de senaste åren. Trädarter som funnits i miljontals år drabbas av mystiska sjukdomar och dör. Enligt en ny studie från SLU stavas de huvudsakliga orsakerna globalisering och klimatförändringar.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

Det är inte bara djur som drabbats av artdöd under de senaste åren. Trädarter som funnits i miljontals år drabbas av mystiska sjukdomar och dör i en hastighet som oroar forskarna. I en ny litteraturstudie från Sveriges Lantbruksuniversitet diskuterar forskarna när och varför inhemska och invasiva skadegörare slår ut träden. Här finns två faktorer som spelar särskilt stor roll: globaliseringen och klimatförändringarna. De invasiva arterna kommer ofta med människans transporter av växtmaterial. Mot de skadegörare som finns naturligt i skogarna har de flesta träd utvecklat en viss tolerans men mot de nya arterna står de ofta helt försvarslösa. Det gör att arter som är helt ofarliga i sin naturliga miljö kan slå ut mängder av träd i ett annat ekosystem.

Ett annat problem för träden är klimatförändringarna. Många trädsjukdomar regleras av väderförhållandena och slumpvisa väderväxlingar gör att träden drabbas hårdare vissa år och mindre hårt andra år. Men på grund av klimatförändringarna blir det varma, fuktiga väder som gynnar skadegörare och sjukdomar allt vanligare. Varmare väder kan också gynna invasiva arter som annars inte trivs på nordligare breddgrader.

SLU-forskarna bakom studien har konstruerat en teoretisk modell för att belysa hur olika faktorer styr omfattningen av ett angrepp på skogen.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.