Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Globaliseringen gör oss mer sårbara för klimatförändringarna

Publicerad: 5 augusti 2016, 06:00

En ny studie visar hur globaliseringen gör det ekonomiska systemet mer sårbart för klimatförändringarna.


Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

I en artikel på World Economic Forum skriver Leonie Waltz, forskarstuderande vid Postdam Institute for Climate Impact Research, om hur globaliseringen gjort företag mer sårbara för klimatförändringarnas effekter.

Waltz beskriver hur de flesta moderna företag är beroende av en komplex leverantörskedja bestående av underleverantörer från hela världen. När extrema väderhändelser äger rum är de vanligtvis begränsade till ett specifikt geografiskt område, som ofta ligger långt ifrån storföretagens huvudkontor. Trots detta kan översvämningar, stormar och torka i andra länder eller områden rubba leverantörskedjan så pass att det stör produktionen och leder till stora ekonomiska förluster för företagen.

Waltz beskriver hur en häftig monsun i Thailand 2011 drabbade landets teknikindustri och ledde till en global brist på hårddiskar, och hur en tyfon i Filippinerna 2013 ödelade stora delar av världens kokosnötsoljeproduktion, och därmed orsakade brist på en av världens två vanligaste vegetabiliska fetter i matproduktion.

Leonie Waltz refererar till en studie som publicerats i tidskriften Science Advances och där hon tillsammans med klimatforskaren Anders Levermann studerat hur extrem hetta påverkar produktionstakten inom sektorer där man ofta saknar tillgång till luftkonditionering, som gruvnäringen och byggindustrin. I studien kunde man visa hur produktionen inom dessa sektorer går ner under väldigt varma dagar, och hur det får en negativ effekt på hela produktionslinjen.

En av de slutsatser som Leonie Waltz och Anders Levermann drar i studien är att klimatförändringarnas påverkan på företagen beror mer på den ökade globaliseringen än på den faktiska temperaturökningen. I många länder har man även tidigare drabbats av extrema väderhändelser men i takt med att globaliseringen gjort att företag samarbetar tätt med leverantörer över hela världen påverkas även företagen i större utsträckning av dessa händelser.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.