Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Globalt oljeföretag: Miljöriskerna med att borra i Arktis är för stora

Publicerad: 26 september 2012, 06:02

För första gången kritiserar oljeföretag själva försöken att utvinna olja ur det känsliga Arktis-området.


Det är den franska oljejätten Totals vd Christophe de Margerie som nu offentligt kritiserar andra företags försök att borra olja i Arktis. Han konstaterar att miljöriskerna är alldeles för stora. Det rapporterar Financial Times. Det är första gången en stor aktör inom oljebranschen öppet kritiserar försöken från företag som Shell, ExxonMobil, italienska ENI och norska Statoil att exploatera områdena i Arktis.

Christophe de Margerie säger till Financial Times att riskerna vid en oljeläcka i en sådan känslig miljö helt enkelt är alldeles för höga.
– Olja på Grönland skulle vara en katastrof. En läcka skulle göra alldeles för stor skada på företagets varumärke, säger han.

Total och Christophe de Margerie betonar att man inte är kritiska till exploatering av Arktis som princip. Man har också själva ett antal gasutvinningsprojekt i området. Men Total-vd:n säger till Financial Times att gasläckor är betydligt lättare att hantera än oljeläckor.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News