Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Globalt rekord för Earth Hour

Publicerad: 22 Mars 2016, 08:06

Gröna Lund släckte ner under Earth Hour i lördags.

Foto: Max Plunger

Fler än fyra av fem kommuner deltog och fler länder än i fjol.


Världsnaturfonden WWF meddelar nu att miljömanifestationen Earth Hour, där kommuner och invånare världen över släcker lampan och genomför olika aktiviteter, i år slog globalt rekord. Jämfört med fjolårets 172 länder deltog i år 178 länder och 84 procent av Sveriges kommuner var med, bland annat genom undervisning i klimatfrågan i skolorna.

Årets tema handlade om hur visionen om en 100 procent fossilfri värld ska nås. Enligt Mariann Eriksson, kampanjansvarig för Earth Hour på Världsnaturfonden WWF, deltar ungefär hälften av den svenska befolkningen i kampanjen, som stundtals kritiserats från olika håll. Efter att flera aktörer påtalat att det varken gör till eller från som miljöåtgärd att släcka lampan pekar miljöorganisationen på kampanjens signalkraft.

”Släckmomentet är inget som varken kan eller bör mätas i de svenska elnäten, eftersom nedsläckning av belysning i form av lågenergilampor inte gör någon stor skillnad, då de utgör en sådan liten del av den totala effekten. Exempelvis ger Sveriges pappersbruk, gruvor och järnvägar med tågtrafik ett betydligt större effektuttag” skriver WWF i ett uttalande.

25607587930_ce5fca8668_o_Hongkong_EH_2016

Victoria Harbour i Hong Kong före och under Earth Hour 2016

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.