Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Glöm koldioxidläckage – nytt begrepp vänder debatten

Publicerad: 22 Oktober 2014, 07:19

Koldioxidläckage lyfts ofta i debatten om tuffare klimatregleringar. Nu kommer en rapport som istället fokuserar på risken för att företag inom den förnybara sektorn flyr EU om vi får för alltför svaga utsläppskrav.


Ämnen i artikeln:

Euractive

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 21 oktober.

Det talas ofta om ”Carbon leakage”, alltså koldioxidläckage, när tuffare klimatmål kommer på tal. När företag och industrier får tuffare utsläppsregler på sina axlar finns, enligt begreppets förespråkare, en risk att de flyr EU och att utsläppen följer med.

Nu kommer en rapport från Ernst & Young och European Climate Foundation som lyfter begreppet ”Low carbon leakage”, på svenska något i stil med "lågkoldioxidläckage". I rapporten pekar organisationen ut bindande klimatmål till år 2030 som avgörande för att inte företag vars affärsmodeller bygger på förnybar energi ska lämna EU för mer attraktiva marknader.

Enligt rapporten kan så kallat lågkoldioxidläckage riskera 600 000 jobb i EU. Till Euractive säger Tysklands tidigare miljöminister Jürgen Trittin att faran med lågkoldioxidläckage är mycket mer verklig än risken för koldioxidläckage och nämner Kina som en viktig konkurrent på bland annat solpaneler. ”EU måste ge den förnybara energisektorn pålitliga marknadsvillkor”, säger han och syftar på svängningar i politiska besked kring förnybart.

Läs rapporten här.

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

Euractive

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.