Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Glöm spårtaxin – nu kommer den luftburna spårcykeln

Publicerad: 28 september 2010, 05:20

Google ska hjälpa Shweeb att testa ett pedaldrivet transportsystem där trafikanterna trampar sig fram längs en monorailbana.


För ett drygt år sedan lanserade Google sitt projekt 10^100, som uppmanade uppfinnare och kreatörer att komma med idéer för att hjälpa världen. Gensvaret blev stort och företaget fick in hela 150 000 förslag. I fredags presenterades fem vinnare och Shweeb vann i klassen ”körinnovation inom kollektivtrafiken”.

Sökmotorjätten har investerat en miljon dollar i projektet, och pengarna ska gå till att testa Shweebs system i en urban miljö. Den ursprungliga prototypen byggdes som en åkattraktion till en nöjespark i Nya Zeeland, där besökare kunde tävla mot varandra till en kostnad av 35 dollar. Men nu vill man alltså se om det har potential som ett framtida miljövänligt transportsystem för kollektivtrafiken.

Den uppenbara fördelen med systemet är såklart att det knappt behövs någon annan energi än den trafikanterna själva står för. Enligt Shweeb kräver enheterna ”mindre energi för att täcka en given sträcka än något annat fordon på jorden”. Och visst ser det ut att gå både snabbt och enkelt när man kollar in den här videon.

Enheterna kör längs en monorailbana cirka sex meter upp i luften, så det ska bli intressant att se hur företaget kommer att lösa de praktiska frågorna, inte minst vad gäller säkerheten.

Shweeb har inte tillkännagivit på vilken plats man kommer att testa systemet, men säger på sin hemsida att det kommer att avslöjas inom kort.

Youtube visar Shweeb hur det hela fungerar.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.