Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

GM hostar upp till Saabs leverantörer

Publicerad: 2 Mars 2009, 06:25

General Motors har börjat betala de skulder som Saab har till tusentals leverantörer i Sverige. Det ger visst andrum från den mest akuta krisen.


I en intervju med Dagens Industri förklarar GM:s inköpsdirektör Bo Andersson att de skulder som Saab har till leverantörer har börjat betas av. Det gör att produktionen kan fortsätta vid fabriken i Trollhättan.

– Vi har avsatt 1,3 miljarder kronor för detta och redan fått in huvuddelen av fakturorna som betalas direkt. Arbetet sköts från ett nybildat GM-bolag i Storbritannien", säger han till tidningen.

Det innebär också att det akuta kris som hotat drygt 1.100 underleverantörer dämpas. När det blev känt att Saab ska genomgå en rekonstruktion, en slags kontrollerad konkurs som innebär att gamla skulder skriva av, ställde många genast in sina leveranser till Saab.

Nu försöker GM att rädda situationen. Det amerikanska bolagets mål är att ha lyckats avyttrat Saab innan januari 2010. För att det ska vara möjligt måste produktionen kunna fortlöpa precis som vanligt.

I fredags satt Bo Andersson i telefonmöte med ett flertal av de största leverantörerna, bland andra Lear, IAC, Aisin Warner, Arcelor Mittal och Thyssen Krupp.

"Vi har inga problem med leveranserna till Saab nu", säger Bo Andersson.

GM har också hostat upp 1,4 miljarder kronor till advokaten Guy Lofalk som är ansvarig för Saabs rekonstruktion, vilket gör det möjligt för bolaget att spinna vidare med verksamheten. Dessa pengar är dock långt från tillräckligt för rekonstruktionen som ska ta tre månader utan snarare "ett tillskott för att komma igång".

De fortsatta leveranserna kommer också att möjliggöra lansering av de planerade nya modellerna. Nya 9-5 modellen beräknas att lanseras mot slutet av året.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.