lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

GM och Suzuki bryter

Publicerad: 18 januari 2010, 12:33

Suzuki och General Motors tekniksamarbete kring bränsleceller och hybrider avbryts. Nu blir det Volkswagen och möjligen Indien istället.

Ämnen i artikeln:

Hybrid

Japanska Suzuki meddelade nyligen att företaget inleder ett samarbete med Volkswagen kring elbilar och hybrider. Samtidigt köpte Volkswagen 19,9 procent av Suzuki och blev därmed största ägare. Nu kommer beskedet att det befintliga tekniksamarbetet med General Motors kring hybrider och bränsleceller avbryts. Pågående projekt kring ett hybridsystem med GM upphör i februari. Troligtvis gäller det även ett bränslecellprojekt, rapporterar Wall Street Journal.
– Suzuki befinner sig i ett omfattande samarbete med Volkswagen. Inom varje fält, inklusive hybrid, diesel och elbilar, kommer vi att samutveckla eller lära oss av dem, sa Osamu Suzki, styrelseordförande och vd, vid ett pressmöte, uppger Reuters.

Suzuki rapporteras även planera inför att köpa sina dieselmotorer från Volkswagen istället för Peugeot och Renault som i dag levererar motorer till biltillverkaren. Huruvida det är ett påbud från Volkswagen eller inte har inte kommenterats av den tyska biljätten.

Indien pekas ut som ett kandidatland för de gemensamma utvecklingsprojekten även om inte heller det kommenteras officiellt.

– Det är för tidigt att lämna ut konkreta detaljer om våra planer, men vad som är definitivt är gemensamma projekt inom hybrider och elbilar. VW kan erbjuda hybrider och elekrisk teknologi, säger Jochem Heizmann, produktionshcef på Volkswagen, till Financial Express.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev