Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

GM vill sälja Saab

Publicerad: 2 December 2008, 20:44

Nu är det klart. GM skär hårt bland återförsäljare, personal och varumärken. Samt säljer Saab. Det meddelade företaget den amerikanska kongressen i går, i ett försök att få lån som ska rädda verksamheten.


Chevrolet, Buick, GMC och Cadillac. Det är de varumärken som ska leva vidare efter de stora omstruktureringar GM kommer att genomföra för att rädda företaget. Pontiac ska bli en nischprodukt, Saturn ska säljas eller läggas ned. Hummer är redan till salu. Och Saab ska alltså säljas. Det var några av beskeden GM:s Fritz Henderson gav den amerikanska kongressen i dag.

Med färre varumärken och modeller, tusentals färre anställda och återförsäljare – antalet ska krympa från 6.450 till cirka 4.700 – ska GM ha en betydligt starkare balansräkning 2012, enligt GM. Med alla åtgärder genomförda ska GM kunna bli lönsamt även om bara en blygsam återhämtning av den amerikanska bilmarknaden äger rum, menade företaget.

GM, Ford och Chrysler hoppas att dagens möte med kongressen ska resultera i lån på 25 miljarder dollar den här månaden. GM säger sig behöva fyra miljarder dollar vid slutet av december. Vad som händer Ford om det inte blir några pengar är oklart. Men Henderson ska efter kongressmötet ha sagt att utan myndigheternas stöd kan GM inte finansiera sin verksamhet, enligt medieuppgifter.

Totalt ber GM om 18 miljarder dollar. 12 miljarder behövs innan utgången av mars. De resterande sex miljarderna behövs om marknaden inte vänder. Beloppen är högre än de vd:n Rick Wagoner angav vid en hearing i kongressen för två veckor sedan, en hearing som slutade med att bilföretagens toppchefer skickades hem utan pengar eftersom de inte ansågs ha några konkreta åtgärder klara för att rädda företagen.

Andra planerade åtgärder som presenterades i dag innefattar nya samtal med bilarbetarfacket UAW. Målet är att sänka tillverkingskostnaderna. Antalet anställda ska krympas från dagens 96.000 till mellan 65.000 och 75.000. GM ska även försöka få skulder avskrivna. I slutet av september hade företaget skulder på 66 miljarder dollar och omkring 35,6 miljarder dollar hoppas GM att fordringsägarna ska skriva av.

För att blidka kongressen ytterligare har Rick Wagoner sagt sig acceptera en lön på 1 dollar nästa år, enligt Autonews. Flera höga chefer på företaget ska dessutom få sänkta löner. Vid hearingen för två veckor sedan ifrågasattes varför ledarna för de tre biljättarna kom till Washington i separata jetplan. Den här gången ska Wagoner färdas i en Chevrolet Malibu Hybrid och nyttjandet av jetplan ska upphöra, skriver Autonews.

Under torsdag och fredag den här veckan ska bilföretagens ansökningar om lån granskas av senaten och representantshuset.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.