tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

GMO-forskare till attack mot ekoodlare

Publicerad: 28 april 2011, 07:24

Motståndet mot genmodifierade grödor har inte med miljö att göra, utan handlar istället om att bygga varumärken på GMO-fria produkter, menar Jens Sundström från Sveriges Lantbruksuniversitet i en debattartikel i Dagens Industri.

Ämnen i artikeln:

Gmo

I debattartikeln skriver Sundström att debatten om GMO-fria produkter handlar mer om marknadsandelar och varumärkesbyggande än om de faktiska miljöaspekterna. Som ett exempel tar han upp att ekoodlarna förkastar odling av bladmögelresistent potatis ”enbart på grund av förädlingsmetoden”.

Han skriver att ”Scan hellre väljer att köpa in GMO-fri paraquatsoja från Brasilien än genmodifierad soja från USA som är fri från bekämpningsmedlet paraquat”. Detta för att Scan och andra tunga aktörer inom livsmedelssektorn väljer att lyssna på vad han kallar självutnämnda certifieringsorganisationer istället för vetenskapen.

Vidare menar han att det är konsumenterna som driver på efterfrågan av GMO-produkter, men att denna efterfrågan bygger på okunskap och ”certifieringsorganisationernas halsstarriga och helt ovetenskapliga fasthållande vid att demonisera en förädlingsteknik”.

Själv menar han att GMO-tekniken kan leda till mindre kemikalier och en större tolerans mot torka. Motståndet ser han snarast som en ”marknadsdriven ’gräsrotskampanj’ mot en teknik inom växtförädlingen”.

I väntan på ett debattsvar från de utpekade certifieringsorganisationerna och ekoodlarnas centralorganisationer konstaterar undertecknad att det – tack och lov – finns andra alternativ än GMO- och paraquatsoja…

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev