Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

GMO-odling upprör svenska biodlare

Publicerad: 8 augusti 2012, 07:37

Jordbruksverket godkände nyligen två försöksodlingar av genmodifierad oljekål samt sockerbetor i södra Sverige. Nu kräver biodlare i Stockholm och Bohuslän att mark- och miljödomstolen prövar beslutet.


Svenska biodlare står nämligen inför skärpta krav från EU på att se till så att deras honung inte innehåller pollen från genmodifierade växter.  I Tyskland har redan biodlare tvingats deklarera att deras honung innehåller genmodifierade ingredienser.

Biodlarna i Sverige är nu oroade över att de svenska gmo-odlingarna riskerar att ekonomiskt skada deras verksamheter. Det rapporterar ATL Lantbrukets affärstidning. Biodlarna vill att biodlingens samexistensiella rättigheter prövas och att biodlare nära gmo-odlingar får veta om odlingarna i tid. Biodlarna hänvisar också till Jordbruksverkets egen information där de skriver "Vid odling av genetisk modifierade grödor skall åtgärder vidtas så att genetiskt modifierade organismer inte riskerar att spridas till någon annans jordbruksmark och där orsaka ekonomisk skada till följd av att produkter måste märkas som gmo."

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.