Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

GMO-rapport kritiseras

Publicerad: 30 Maj 2011, 10:16

I morgon presenteras rapporten som tittar på ”vad det kostar oss att avstå ifrån gentekniskt förädlade grödor i jordbruket”. Men redan nu hörs kritiska röster om de slutsatser som dras.


I går skrev professor Torbjörn Fagerström på DN debatt om den analys av de samhällsekonomiska effekterna av GMO-grödor i jordbruket som han och Sören Wibe gjort på uppdrag av expertgruppen för miljöstudier, en kommitté som ligger under finansdepartementet.

Fagerström skriver:
”Situationen i EU är följande. Å ena sidan har vi en framtidsinriktad, lönsam, miljövänlig teknik för växtförädling, som enligt vetenskapen är ofarlig bortom allt rimligt tvivel. Å andra sidan har vi ett regelverk, inflytelserika intressegrupper, och ett politiskt system som behandlar samma teknik som om den vore djävulens påfund.”

Han fortsätter:
”Det handlar alltså om en totalkrock mellan vetenskap och politik”.

Inte oväntat får Fagerström nu kritik – från just ett vetenskapligt håll. SR Ekot har bland annat pratat med Christel Cederberg, doktor i miljövetenskap, som menar att såväl de ekonomiska vinsterna som de positiva miljöeffekterna är väldigt kortsiktiga. Till exempel kan GMO-grödors resistens mot ogräsmedel tvinga fram giftigare medel som påverkar miljön.

– Även de positiva miljöeffekterna kan snabbt försvinna om man får fram ett odlingssystem som skapar resistenta ogräs, säger Cederberg.

Mikael Karlsson från Naturskyddsföreningen är även han kritisk. Till Ekot säger han:

– Det som är väl känt är att forskarna är oense om vilka miljöproblem och miljörisker som uppkommer. Då tycker jag att det är viktigt att vi har ett regelverk som ställer krav på odlingen och introduktionen av genmodifierade växter.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.