söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

GM:s framtidsbil är tvåhjulig

Publicerad: 17 januari 2011, 11:14

General Motors visade upp sin konceptbil EN-V på Detroit Auto Show – en tvåhjulig elbil som kan parkera sig själv!

Ämnen i artikeln:

GreentechIngenjörMiljöteknikCleantechGmForskningTeknik

GM har tagit fram minibilen EN-V (Electric Networked Vehicle) som ett alternativ för de som kör kortare sträckor i stadstrafik, där det är trångt på vägarna och ont om parkeringsplatser. Man visade upp tre olika modeller, som alla ser ut som ett slags blandning av en Segway och en Smart Car.

Varje modell – de är döpta till Miao, Jiao och Xiao – har en egen färg och utformning, men alla är tvåsitsiga, väger runt 400 kilo och har endast två hjul. Tvåhjulsbasen, som faktiskt har designats tillsammans med Segway, ger bilen extrem mobilitet och gör att bilen till exempel kan vända på stället.

Bilen, som drivs med hjälp av litiumjonbatterier, använder gyroskopiska sensorer för att balansera bilens vikt och läsa av riktningen och lutningsvinkeln. Sensorerna kan också självständigt rotera hjulen framåt eller bakåt för att hålla balansen, skriver Inhabitat.

EN-V:n har dessutom ett speciellt kommunikationssystem som använder sonar för att upptäcka fotgängare, cyklister och andra bilar. Dessutom kan du med hjälp av en smartphone programmera bilen att parkera sig själv.

GM tror dock inte att det finns en marknad för den här typen av bilar ännu, men om 20 till 30 år kommer vi förmodligen att kunna sicksacka oss fram mellan stadsjeeparna (om det nu finns sådana i framtiden).

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev