Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Godisbolaget utvidgar satsning på nya korallrev

Publicerad: 10 januari 2019, 13:38

Foto: Flickr/Kyle Taylor

Det globala livsmedelsbolaget Mars, som bland annat marknadsför godis som Mars, Snickers och Twix, har inlett ett samarbete med ett universitet i Australien för att återskapa korallrev.


Mars är beroende av kakao-odlingar i tropikerna. Nu har företaget skrivit under ett samarbetsavtal med James Cook-universitetet i nordöstra Australien om flera olika tropiska miljösatsningar, från kakaopollinering till hållbara tropiska jordbruksmetoder. Dessutom ska man försöka återskapa delar av Stora Barriärrevet.

Genom projektet MARSS, som står för Mars Assisted Reef Restoration System, har bolaget samarbetat med lokalbefolkning och marina forskare för att återskapa korallrev utanför den indonesiska ön Sulawesi. Genom att bygga upp ”spindlar”, det vill säga sandbelagda stålstrukturer där korallrev kan växa tillbaka, har man under det senaste decenniet lyckats återskapa mer än tre hektar korallrev, uppger bolaget.

I projektet i Indonesien har Mars installerat 8 645 ”korallspindlar” vilket enligt bolaget ökat fiskebestånden i och kring de nyskapade reven. Projektet har också lett till att de indonesiska myndigheterna inrättat ett fiskeskyddsområde kring reven för att skydda bestånden.

Genom det nya avtalet ska projektet nu skalas upp och användas på Stora Barriärrevet i Australien i en betydligt större skala.

Pernilla Strid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.