Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Golfmiljardären vägrar betala miljöböter

Publicerad: 22 december 2010, 10:10

Golfentreprenören Björn Örås vägrar att betala böter för miljöbrott. Nu hotar han med att begära skadestånd av kommunen.


Sveriges dyraste golfbana, Bro Hof i Upplands-Bro, såldes in som ett miljöprojekt med naturreservat och öppna dörrar för allmänheten. Men Björn Örås, grundare av bemanningsföretaget Poolia, struntade i regler och avtal och byggde golfbanan efter eget huvud.

I slutet av oktober 2010 fastställde länsstyrelsen kommunens vite på 8,6 miljoner kronor – straffet för att Björn Örås brutit mot bygglovet och Miljöbalken när han byggde sin golfbana. Nu måste han senast till sista mars 2012 bygga om banorna 15 och 16 för att slippa böter.

Enligt uttalanden i nyhetstjänsten golf.se vägrar Björn Örås att betala och säger att han kommer att driva ärendet vidare i Miljödomstol och om det blir aktuellt även begära skadestånd av kommunen. Han tycker att han byggt på rätt ställe och kallar kommunens agerande horribelt.

Samtidigt har Björn Örås börjat bygga om andra banor på den lyxiga anläggningen i Upplands-Bro. Det är avslutningshålen 17 och 18 som byggs om för att publiken ska komma närmare. En stenmur håller på att byggas runt greenen på hål 17 – formad som en ö ute i vattnet, rapporterar Dagens Nyheter.

Golfbanan Bro Hof kostade run
t 250 miljoner kronor att bygga och räknas som en av landets lyxigaste anläggningar. Det kostar 310 000 kronor enbart att bli medlem och i år hölls den prestigefyllda turneringen Scandinavian Masters på platsen.

Se Bro Hof Slotts presentationsfilm på Youtube:

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.