Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Golfmiljardärens kalldusch

Publicerad: 4 november 2010, 12:27

Den stenrike entreprenören struntade i lagar och regler och byggde om den fågelrika Mälarviken efter eget huvud. Golfbanan blev landets lyxigaste och mest påkostade. Nu fälls han för brott mot Miljöbalken och riskerar åtta miljoner kronor i böter.


Sveriges dyraste golfbana, Bro Hof i Upplands-Bro, såldes in som ett miljöprojekt med naturreservat och öppna dörrar för allmänheten. Men företaget struntade i regler och avtal och byggde golfbanan efter eget huvud. Nu har kommunen tröttnat och kräver att företaget återställer markerna i ursprungligt skick.

Företaget har överklagat
kommunens beslut – men har precis fått avslag från länsstyrelsen i Stockholm.

Beslutet är ett stort bakslag för Björn Örås, grundare av bemanningsföretaget Poolia, som byggt upp landets lyxigaste golfbana i Upplands-Bro norr om Stockholm. Det innebär att företaget måste återställa markerna före mars 2012 – annars hotar böter på 8 miljoner kronor.

Golfbanan Bro Hof kostade runt 250 miljoner kronor att bygga och räknas som en av landets lyxigaste anläggningar. Det kostar 310 000 kronor enbart att bli medlem och i år hölls den prestigefyllda turneringen Scandinavian Masters på platsen. Men bygget av golfbanan har en lång historia som kantas av olagliga dispenser och brott mot ingångna överenskommelser.

Miljöaktuellt skrev redan 2004 om hur länsstyrelsen och Upplands-Bro kommun gav olagliga strandskyddsdispenser för bygget av golfbanan. Entreprenören lovade att kompensera ingreppet i naturen genom att inrätta ett naturreservat för allmänheten.

Men företaget fick bråttom att bli klar med golfbanan och byggde greener och utslagsplatser inne i reservatet och grävde upp strandlinjen. Stora mängder jord och grus fraktades till platsen för att utforma banorna och strandängarna förvandlades till oigenkännlighet.

När Upplands-Bro kommun såg vad som höll på att hända var arbetet redan långt gånget. I december 2006 krävde kommunen att man skulle frakta bort muddermassorna som begravt strandängarna och i april 2007 polisanmäldes företaget när de grävt och schaktat inne i naturreservatet.

I november 2009 beslutade bygg– och miljönämnden att anmäla företaget för brott mot Miljöbalken. Om de inte återställde marken runt två av banorna i ursprungligt skick skulle de tvingas böta 8 miljoner kronor. Kommunen krävde också att företaget tog bort stenmuren längs strandviken och flyttade på schaktmassorna i naturreservatet.

Björn Örås har hela tiden motsatt sig kommunens krav och överklagade kommunens beslut till länsstyrelsen i Stockholm. Han menar att gränserna för reservatet märkts ut först efter att han hunnit bygga färdigt golfbanan. Det skulle enligt honom kosta mellan 50 och 100 miljoner kronor att göra om banorna.

Men länsstyrelsen avslår överklagandet. I sitt yttrande skriver de att Björn Örås brutit mot Miljöbalken och mot föreskrifterna för naturreservatet. Det går inte att fixa ett bygglov i efterhand och entreprenören får inte göra vad som helst bara för att gränserna för reservatet inte är utmärkta.

Länsstyrelsen skriver vidare att golfbanan hindrar allmänheten från att fritt färdas över området och att livsvillkoren väsentligen försämras för växter och djur i området

Ledamöterna i bygg- och miljönämnden i Upplands-Bro var inte eniga i sitt beslut i november 2009 att sätta hårt mot hårt. Den centerpartistiske och de båda moderata ledamöterna röstade nej till föreläggandet och menade att de borde åka ut och titta på golfbanan en gång till.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.