Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag15.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Google fortsätter på gatunivå

Publicerad: 19 Februari 2009, 10:19

Google kan fortsätta avbilda världen på gatunivå. Ett amerikanskt åtal ogillades.


Åtalet mot Google där ett amerikanskt par som hävdade att deras värld i princip helt rasat ihop efter att deras hus blivit fotograferat av Googles Street level-bil ogiltigförklarades. Domaren ansåg att Google redan har tillräckligt många mekanismer tillgängliga för att den som inte vill vara med på Street Level ska kunna tvätta bort sig själv. Det amerikanska paret hade inte varit intresserade av dessa utan snarare av bötesbeloppet, som brukligt är i USA. Google går stärkt ur affären och kan sägas ha haft torrt på fötterna.

Sannolikt banar detta vägen för framtidens turism. Vad är bättre än att kunna ta en tur runt stan innan du åker dit och se alla sevärdheter innan du kommer till stan, så du vet vilka du ska titta på på riktigt och vilka du med gott samvete kan undvika.

Street Level är ett lysande verktyg för turistindustrin och flera världsstäder borde bjuda in Googles kamerabil, ja kanske till och med sponsra bilen för att få med sitt gatunät i Street Level. Det är orättvist att alla de unga, moderna städerna i USA bara ska vara med (huvudsakligen) när många av de vackra europeiska städerna lämnas utanför.

Som navigeringsverktyg är Street level oöverträffat. Inga fåniga platta kartor utan riktiga vyer av gatan du kör fram på, med stora pilar som säger vart du ska svänga. Inga tveksamheter. När all världens bortkomna bilister börjar använda sig av denna tjänst kommer mobiltelefonsystemet att korkas igen fullständigt.

The tourist jam,
around the Notre Dame
bara ett musklick bort

Nej, lämna alla bakåtstävande amerikaner bakom dig och ta en tur med mig genom min favoritstad, Paris. Vi kör från Eiffeltornet till Louvren. Ännu så länge går det inte att gå på trottoarerna och sitta ned i bistroerna virtuellt, men det kommer, var så säker. Särskilt när turistindustrin får tag i det här.

Turen kommer att gå från tornet via Quai Branly och Avenue Marceu till Place de l’Etoile, öh f’låt, de Gaulle, vidare nedför Champs Elysees fram till Place de la Concorde. Vi tar en höegrsväng och kör längs Tuilerierna och parkerar slutligen utanför le Louvre. Ja, eller det går inte att parkera där, men med Google kan du! Skriv ut kartan från Google Maps och följ med själv och håll med om att detta blir alla karttryckeriers och guideböckers död.

“We made our way along the river, and we sat down in the grass by the Eiffel tower” och det är precis vad vi ska göra nu. Zooma in runt Marsfälten i Paris i kartläge och dra iväg den gula guide-gubben överst på zoomskalan till en gata med blåa kanter (det som är avfotograferat) och släpp av honom där. Genast zoomas du in till gatunivå och en gatubild visas.

Vi står på Quai Branly och betraktar det mäktiga Eiffeltornet, som parisarna egentligen tyckte illa om och ville riva, teknikfientliga som de var. Vi styr kosan nordöst längs Quai Branly. Det är en härlig vårdag, som alltid i Google, och det är bara att klicka på framåtpilen i gatubilden, som intelligent nog hamnar på samma ställe i nästa visning så man bara kan fortsätta klicka. 1-0 till han som designade användargränssnittet.

Vid Place de la Resistance kan du uppleva en sak du inte kan göra i verkligheten, nämligen att stå mitt i en gatukorsning och se dig om. Notera att trottoarer och staket är en smula knaggliga här och där, där systemet skarvat mellan de enskilda bilder som bild-bilen tagit. Kanske Google behöver jobba på detta. Iallafall tar vi till vänster över Seine.

Ute på Pont d’Alma gör vi något som bilförare inte kan: kör med huvudet hängande ut genom högerfönstret och tittar på utsikten över Seinen. Över Place d’Alma och längs Avenue du Prèsident Wilson och vidare in på Marceau har Google ägnat sig åt lite fransk bilkörning (hit och dit utan tanke på filer).

Efter en hårresande färd mot trafiken upp längs Avenue Marceau är vi framme vid ett delmål: Triumfbågen. Bild-bilen har naturligtvis kört motsatt väg när den tog bilderna.

Efter att ha stångat oss fram genom den kaotiska trafiken runt stjärnplatsen står vi nu på Avenue des Champs Elysees som sträcker sig ända fram till Place de la Concorde.

Framför oss tornar den väldiga obelisken som fransmännen ”hittade” i Luxor, på Place de la Concorde. Kör runt ett varv och kolla, för det är en vacker plats. Men vi tar av åt höger och sen åt vänster in på Tuilerikajen. Här har jag en gång fått tårna överkörda av en fransk mopedist, som dessutom svor åt mig efteråt. Merde!

Tuileriparken ligger nu till vänster om oss och till höger ser du Seinen. Walks along the Seine, du vet. För trevlighets skulle kör vi med trafiken denna gång.

Tuilerikajen övergår i Quai de Francois Miterrand och genom att köra med kameran åt vänster ser vi en av de pampiga ingångarna till Louvre-palatset.

Vi kör nu in på Louvrens innergård genom att ta av åt vänster upp på Place du Carousel.

Och då var vi framme vid målet, den berömda glaspyramiden som är ingången till Louvrens konstmuseum. Mona Lisa här kommer vi. Eller, säg inte det åt frasmännen, där heter hon La Joconde. Det går bra att fortsätta på museets hemsida som du hittar genom att klicka på orden ”Palais du Louvre”. En kort informationstext och du hittar adressen Louvre.fr. Utan att ha behövt uttala ett enda ord franska.

Det är bara en tidsfråga innan stadsvandringar som den här blir allmängods och ersätter alla överdrivna beskrivningar i resekatalogerna.

Det kan bli svårt för stämningstörstiga amerikaner att hävda att deras privatliv störs av fotografering i framtiden. Hela (det tättbefolkade) USA finns avbildat ned på meternivå på satellitbilder som funnits tillgängliga i Google Maps respektive Earth i åratal. Man kan i vissa fall se vilket pålägg det är på pizzorna på gatukaféerna. Vad ska de stämningstörstande göra åt det?

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.