måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Google lämnar Sverige – och Norge

Publicerad: 15 januari 2009, 11:39

Två teknikavdelningar i Trondheim och Luleå ryker när sökjätten skär ner. Här utvecklades sökfunktioner och videokonferenser.


För knappt två år sedan köpte Google Marratech, en avknoppning från Centrum för distansöverbryggande teknik vid Luleå universitet. Priset var över 100 miljoner kronor. Bolagets teknik för viddeokonferenser finns nu som en funktion i kontorssviten Google Apps och i epostprogrammet Gmail.

Beskedet att verksamheten avvecklas kom i går, onsdag. Alla anställda har erbjudits jobb på andra Googlekontor. Samma besked fick utvecklarna i på teknikkontoret i Trondheim, och här sägs skälet vara svårigheter att rekrytera kvalificerad personal.

Universitet i Trondheim ses som ett av världens främsta forskningsmiljöer för sökteknik och sökforskning. Härifrån kommer bland annat den norska söktjänsten Fast, som Microsoft köpte i höstas.

Då sällade sig Microsoft till Google och Yahoo, som bägge haft kontor i Trondheim i flera år. Yahoo var först på plats 2004 när företaget köpe Fasts sökmotor Alltheweb – dock utan att få personalen att följa med i köpet. De anställda stannade hos Fast, som numera säljer sökverktyg till stora företag och organisationer. Nasa, Pfizer, Financial Times och Ikea finns bland kunderna.

På norska chat- och debattsidor har Trondheim utmålats som en efterbliven landsortshåla, åtminstone av Oslobor, som tycks helt inställda på att det inte går att rekrytera folk dit från Oslo.

Google meddelade också i onsdags att koncernens personalavdelning skärs ned med 100 rekryterare. ”Vi anställer fortfarande men i reducerad omfattning”, kommenterade vice personalchefen i en blogg.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev