Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Googles framtidslabb: Teknikerna som kan rädda klimatet

Publicerad: 19 april 2017, 05:00

Enligt Googles labb för framtidsteknik finns det tre nya tekniker som kan hjälpa oss att tacka klimathotet.


”The X Lab”, Googles experimentlabb för framtidsteknik har utnämnt klimatförändringarna till ett av de största hoten mot planeten. Men enligt Astro Teller, chef för X Lab, är klimathotet ett problem som den tekniska utvecklingen kan hjälpa till att lösa. Framför allt är det tre nya tekniker som Googles labb-chef sätter sitt hopp till.

Articifiell Intelligens (AI)
I juli förra året meddelade Google att man dragit ner på energikonsumtionen i sina datacenter med 40 procent med hjälp av ett smart elsystem som skapats med den mänskliga hjärnan som utgångspunkt. Artficiell Intelligens har många användningsområden, ett av de viktigaste är att effektivisera energikonsumtion och resursanvänding inom i stort sett alla sektorer.

Självkörande bilar
Idag består miljöbilar huvudsakligen av elbilar eller bilar som kör på förnybara bränslen. Men nästa steg i evolutionen kommer att bli självkörande bilar. De självkörande bilarna kan effektivisera körningen och köra mer bränslesnålt än människor. Eftersom de inte kommer att vara inblandade i lika många olyckor så kan man också tänka sig att de får lättare karosser. Mindre tunga material som stål och plåt gör att utsläppen vid produktionen reduceras.

Drönarleveranser
Varför ska ett paket som väger några kilo köras med en budbil eller en motorcykel. En drönare som går på batterier är fullt tillräckligt för många transporter och dessutom har den möjlighet att leverera även till otillgängliga adresser.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.