Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Googles miljöchef: ”Det ser blekt ut”

Publicerad: 18 oktober 2010, 04:42

Googles investeringar i alternativ energi har inte gett några ”home runs”. Därför ändrar bolaget strategi.


Ämnen i artikeln:

Affärer

Googles jakt på billig förnybar energi har inte lätt till några större genombrott. Därför skruvar bolaget nu om strategin från att finansiera riskfulla innovationer till att investera i stora projekt.

Det konstaterar bolagets "green energy czar" Bill Weihl under konferensen Reuters Global Climate and Alternative Energy Summit i San Francisco.
– Det ser lite blekt ut, säger han. Vi har inte hittat något som vi anser ha tillräckligt stor potential för få genomslag och tillräckligt låg risk.

För tre år sedan lanserade Google ett ambitiöst projekt för att utveckla förnybar energi med ett pris billigare än kol. Under först året sjösatte bolaget en mängd investeringar i små alternativa energibolag med lovande tekniska lösningar.

Men ännu
har bolaget inte gjort några ”home runs”. Google kommer därför att sluta investera i små riskfulla projekt ­ och istället lägga sina slantar på större etablerade områden, som vindkraft.

Bolaget har bland annat investerat två miljarder dollar i ett elnät för att kunna koppa ihop framtida havsbaserade vindkraftverk med det amerikanska elnätet, vilket Teknik360 tidigare rapporterat.
– Mycket av vårt tidigare arbete fokuserades på forskning och utveckling i tidiga stadier, säger Bill Weihl enligt Reuters. Under senaste året har vi blivit mer fokuserade på att hitta saker som ger resultat i utvecklings slutfas.

Även om investeringar i stora projekt förhoppningsvis kommer att bidra till billigare alternativ energi, så medgetrBill Weihl att det kommer att ta många år innan Google lyckts skapa grön energi som är billigare än kol.

Johan Nylander

Ämnen i artikeln:

Affärer

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News