Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Gör brandområdet i Västmanland till skogsskyddsområde!”

Publicerad: 8 september 2014, 08:07

I ett öppet brev till Miljöminister Lena Ek argumenterar 21 professorer för att omvandla brandområdet i Västmanland till södra skandinaviens största skogsskyddsomåde.


Ämnen i artikeln:

Lena EkSveriges LantbruksuniversitetSveaskog

I ett öppet brev som publiceras i Dagens Nyheter idag riktar sig 21 professorer till miljöminister Lena Ek med kravet på att brandområdet i Västmanland ska omvandlas till skyddsområde.

Enligt professorerna har branden skapat ett tillfälle att inrätta ett unikt, och för naturvården mycket viktigt, skyddsområde för skog. Den stora och sammanhängande skogsarealen medför speciella kvaliteter som ett vanligt, obränt skogsområde saknar.

Brand är en av de naturliga störningar som innan människans påverkan präglade skogarnas ålder, vilka trädslag som fanns och florans och faunans sammansättning. En del växter, djur och svampar är direkt beroende av brand med förkolnade träd och upphettad mark. Tusentals arter behöver döda träd för att överleva, och sådana skapas i enorma mängder efter bränder.

Men idag har en effektiv brandbekämpning dramatiskt minskat frekvensen av bränder och därför saknas stora, brandpräglade skogslandskap. Det gör brandområdet i Västmanland viktigt för den ekologiska forskningen skriver artikelförfattarna som också menar att kostnaden för området blir låg, eftersom ung skog är mycket billigare än gammal och virkesrik.

Bolagen Sveaskog och Bergvik har redan deklarerat att de avstår sina sammanlagt 3.000 hektar till naturvård. Det finns också några redan befintliga reservat, samt en del tomt- och jordbruksmark. Artikelförfattarna uppmanar nu miljöministern att avsätta ytterligare 10.000 hektar i området.

Man beräknar kostnaden till ungefär 150 miljoner, en liten summa jämfört med statens årliga budget för skydd och skötsel av natur på nästan en miljard kronor. Artikelförfattarna skriver vidare att en förutsättning för reservatsbildning är en ”omfattande, god och hänsynsfull samverkan med markägarna, med hög ersättningsnivå, alternativt möjlighet till markbyte med statlig skogsmark”.
Arbetet med reservatsplanering bör starta omgående, innan skogsbruket påbörjar sitt uttag av virke, avslutar de 21 professorerna som undertecknat uppropet.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.