Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Gör det du själv går igång på”

Publicerad: 30 augusti 2010, 05:07

Hallå där Klara Adolphson, ledarskapskonsult på chefsorganisationen Ledarna och författare av nya boken Chef kan du vara själv. Vad menas med titeln?


– Det ena är att väldigt många chefer upplever att det ställs höga krav på dem utan att de har rätt förutsättningar för att leva upp till dem. Det skapar en känsla gentemot chefer och medarbetare att "gör det själv då – jag gör så gott jag kan".

– Det andra är att livet som chef är oerhört komplext jämfört med tidigare. En modern chef ska hålla i ramarna men också våga delegera ledarskapet ner i organisationen och få medarbetarna att ta eget ansvar och vara sina egna chefer. Det går inte att vara med överallt.

– Boken handlar om hur viktigt det är med förändringskompetens i svenskt ledarskap. Om att jobba mycket med sig själv som chef och lära sig att hantera förändring.

Är det synd om cheferna?
– Ja, det är det faktiskt. De har många gånger en omöjlig uppgift eftersom de inte har rätt förutsättningar att bli en modern chef. Det är svårt att hitta balansen mellan kontroll och frihet. De måste släppa mer ansvar till medarbetarna men har inte tiden att skapa förtroendet som krävs.

– Samtidigt är det INTE synd om cheferna. De flesta tycker att de har världens roligaste jobb och gillar är att vara med och påverka utvecklingen, och att bygga relationer och ledarskap.

Vad tror du om chefskapet framöver? Vilka kommer att vilja vara ledare?
– Som det är nu är intresset för att bli chef inte så stort hos den yngre generationen. Chefskapet måste ändras för att passa dagens organisationer och nästa generation. Det gäller framför allt att chefer högre upp i organisationen tänker till på hur ledarskapet ska se ut och att de släpper gamla föreställningar om att en chef ska vara en vit, heterosexuell man i medelåldern.

– Chefskap behöver inte se ut på ett visst sätt. Om de förstår allvaret i att förändra ledarskapet får vi bra chefer som är kreativa, tar plats och ser till sig själva.

Vilka är dina tips till den som siktar på att bli chef?
– Gå dit energin finns inom dig. Gör det du själv går igång på. Det kan vara obekvämt i vissa organisationer men det är när du går efter sin din inre kompass och använder dina styrkor som du är bäst.

– Förändringsavklara. Får du ett erbjudande om att bli chef, ta reda på vad som förväntas av dig och vad jobbet egentligen går ut på. Annars är det svårt att ta en roll som chef.

– Hitta en bra chef som inser vad du behöver. Det är förhoppningsvis någon som känner sig själv och som är medveten, tydlig och transparent i sitt ledarskap.

Karin Myrén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev