Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gör Sverige till vinnare på miljöteknik

Publicerad: 19 januari 2005, 10:50

Den statliga utredningen om ett nytt miljöteknikcentrum, ”Swentec AB”, föreslår en kraftsamling på svensk miljöteknik. Målet är att Sverige ska bli ledande inom miljödriven näringslivsutveckling, miljöteknikexport och hållbar utveckling. Svenska företags konkurrenskraft ska stärkas på de miljödrivna marknaderna, såväl hemma som utomlands.


Detta är inget önsketänkande. Tvärtom är förutsättningarna mycket goda. Under flera år har vi genom Exportrådets rapporter fått veta hur många miljarder kronor det finns att tjäna på ökad svenska miljöteknikexport. Problemet är att det hittills gjorts så lite från statens sida för att underlätta detta. I övriga nordiska länder finns centrum som hjälper till och samordnar.

Det är främst små och medelstora företag som behöver hjälp. De stora företagen har redan nätverk och dotterbolag på de internationella marknader som vill ha miljötekniken.

Svensk miljötekniken ligger mycket långt framme och tillsammans med Sveriges i övrigt framåtriktade och uppskattade internationella miljöarbete, tror vi att de intentioner som beskrivs i Swentecförslaget säkert kan uppfyllas.

Swentec kan bli en nationell kontaktpunkt, som knyter samman näringsliv, forskare, finansiärer, frivilligorganisationer, myndigheter, regionala aktörer och internationella organisationer. Centret kan stärka nätverken och samordna de aktiviteter som redan utförs av olika intressenter. Centret kan förbättra kontakterna och samarbetet mellan marknadens olika aktörer.

Andra uppgifter är att identifiera och kommunicera Sveriges konkurrensfördelar och stärka det internationella kunskapsutbytet. Centret behövs även som kontaktpunkt inom miljöteknikområdet för utländska beslutsfattare. Att utveckla nya finansieringlösningar är också angeläget.

Det finns alltså mycket att göra och därför måste centret göra en vettig prioritering för att lyckas. Det är viktigt att Swentec kopplas till de nätverk som redan finns och fungerar väl, till exempel Näringslivets Miljöchefer. Det skulle ge Swentec en rivstart.

De personer som ska arbeta i Swentec har näringslivets fulla förtroende och stöd. De nya medarbetarna måste ha erfarenhet från näringslivet, liksom ett stort miljö- och miljöteknikkunnande. Om Swentec ska klara sin uppgift krävs också etablerade svenska och internationella kontakter och erfarenheter.

VALTER BENGTSSON
Chefredaktör

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.