Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Göran Enander sågar regeringens miljöpolitik

Publicerad: 22 april 2010, 08:10

Hösten 2008 sparkade regeringen Göran Enander från jobbet som generaldirektör på Skogsstyrelsen. Nu slår han tillbaka. Han har för oppositionens räkning granskat regeringens miljöpolitik och riktar skarp kritik mot bland annat ”principiella ståndpunktsförändringar” som han anser vara historiskt unika.


Ämnen i artikeln:

Politik

Regeringens politik under innevarande mandatperiod har inneburit betydande försämringar för miljön. Det anser Göran Enander som på uppdrag av den rödgröna oppositionen har gjort en granskning av miljöpolitiken sedan valet 2006.

Hans slutsats är bland annat att regeringen har gjort flera positionsförskjutningar inom områdena energi och klimat. Man har ändrat flera principiella ståndpunkter till nackdel för miljön på ett sätt som han kallar unikt, åtminstone för den senaste 25-årsperiodens miljöpolitik. Till exempel har man lagt större fokus på investeringar i vägar än i järnvägar och på utsläppsminskningar i andra länder i stället för på hemmaplan.

Enander menar att det alltid finns risk för att en del av en regerings beslut ibland hamnar i konflikt med den egna miljöpolitiken, att beslut som rör till exempel transporter, energi och skattepolitik motverkar eller står i strid med miljömål och miljöpolitik. Hur stor risken för sådana försämringar är beror på vilken status miljöfrågorna har i regeringen.

Vad som kännetecknar den sittande regeringen är enligt Enander dock en annan typ av försämringar. Han skriver att ”betydande försämringar” även har skett ”inom miljöpolitikens kärna, det vill säga de frågor som miljödepartementet ansvarar för. Miljömålsarbetet, miljöbalken, rovdjurspolitiken, naturskyddet och strandskyddet är viktiga exempel.”
Framför allt gäller det inom naturvårdsområdet och Enander skriver att det är slående att ”markägarintresset generellt har tillgodosetts”, medan det allmäna intresset har försvagats.

I september 2008 gav regeringen Skogsstyrelsens generaldirektör Göran Enander sparken under uppmärksammade former, sex månader innan hans förordnande gick ut. Anledningen var brister i verkets ekonomiska redovisning – eller sades i alla fall vara. Det har spekulerats i att beslutet var politiskt betingat, att regeringen ansåg Enander för kritisk och att skogsindustrin var missnöjd med hans miljöengagemang.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Politik

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.