Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Göteborg kan få höghastighetståg till Oslo och Köpenhamn

Publicerad: 16 januari 2012, 10:02

EU stödjer utredning av höghastighetståg mellan Oslo, Göteborg och Köpenhamn.


Ämnen i artikeln:

Eu

EU-programmet Interreg IV A, Öresund-Kattegatt-Skagerrak, har godkänt projektet COINCO North II, The Scandinavian 8 Million City. Projektet, som startar nu i januari och har en budget på 27 miljoner kronor, ska säkerställa koordinerade beslut hos de nationella myndigheterna i Sverige, Danmark och Norge när det gäller utbyggnad av ny och modern järnvägsinfrastruktur i korridoren Oslo-Göteborg-Köpenhamn, skriver Business Region Göteborg i ett pressmeddelande.

Det långsiktiga målet är ett snabbtåg mellan Oslo och Köpenhamn, via Göteborg, för att skapa en sammanhängande innovations- och arbetsmarknadsregion. Det skulle även fungera som en ”grön transportkorridor” till kontinenten.

– Mer miljövänlig och effektiv transport ger mer livskvalitet och fler valmöjligheter för invånarna i regionen både när det gäller arbete och fritid. Samtidigt skapas en större och mer robust arbetsmarknad bestående av flera branscher. I ett europeiskt och globalt sammanhang är detta avgörande för att kunna attrahera kompetens och investeringar, säger Bengt Wennerberg, chef för Infrastruktur och Logistik vid Business Region Göteborg, som är ansvarig organisation på svensk sida.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

Eu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.