fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Göteborgs stad startar lokalt klimatråd

Publicerad: 25 maj 2022, 09:15

Forskaren Francis Sprei är en av ledamöterna i Göteborgs stads nya klimatråd.

Göteborg följer efter Lund och startar ett lokalt forskningsråd som ska stötta och utvärdera den kommunala klimatpolitiken. Bland forskarna som ingår i rådet märks bland annat Thomas Sterner och Frances Sprei.

Ämnen i artikeln:

Klimatpolitik

KT


Lund har hittills varit den enda kommunen som har ett eget klimatpolitiskt råd, vilket Aktuell Hållbarhet rapporterat om tidigare. 

Nu följer Göteborgs stad efter och inrättar ett lokalt klimatråd, liknande det nationella klimatpolitiska råd som granskar regeringens politik och ger förslag på åtgärder. 

På tisdagen beslutade miljö- och klimatnämnden i Göteborg vilka ledamöter som ska ingå i rådet. Bland forskarnamnen märks bland annat Thomas Sterner, miljöekonom vid Göteborgs universitet inriktad på design av policydokument för miljöfrågor, och Frances Sprei, som forskar om hållbar mobilitet vid Chalmers tekniska högskola.

Klimatrådet ska stötta lokalpolitiken i Göteborg att fatta tillräckliga beslut för att nå klimatmålen – med fokus på att föreslå och värdera åtgärder. 

- Det känns kul och spännande. Utifrån mitt eget forskningsområde mobilitet och transport, hoppas jag kunna hjälpa Göteborgs stad att nå ett mer hållbart transportsystem, som hjälper kommunen att nå målen samtidigt som dess invånare har tillgång till hållbar mobilitet, säger Frances Sprei till Aktuell Hållbarhet.

Frances Sprei är även ordförande för Västra Götalandsregionens forskarråd för klimatomställning. Det tillsattes i oktober 2021, som första klimatråd i landet på regional nivå. 

– En av mina roller blir också att försöka se till att det finns en samsyn mellan förslagen på regional och kommunal nivå, som underlättar att man ska kunna nå målen både som kommun och region, säger hon.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev