Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Göteborgsföretag får pris för dykinnovation

Publicerad: 13 november 2008, 12:57

Svenska Poseidon prisas för lanseringen av det första slutna andningssystemet för sportdykare.


Sedan Jacques-Yves Costeau lanserade aqualungan på 40-talet har principiellt sett inte mycket hänt inom sportdykningen. Men när Poseidon lanserar ett slutet andningssystem, ofta kallade ”rebreather”, för sportdykare är det en revolution. Det anser den amerikanska tidskriften Popular Science som ger Poseidons dykapparat Discovery utmärkelsen ”Best of what´s new”.

"Jag tror att vi står inför ett paradigmskifte inom dyksporten", kommenterar Poseidons vd Kurt Sjöblom i ett pressmeddelande.

En Discovery-utrustning kostar cirka 50.000 kronor.

Slutna andningssystem bygger på att dykaren återanvänder sin utandningsluft istället för att blåsa ut den i vattnet. Dykare som inte vill synas eller höras i vattnet har traditionellt varit användare av rebreathers, bland annat av just det skälet, dykaren lämnar inga spår efter sig i vattnet.

Den koldioxid som tillförs luften vid dykning filtreras bort med hjälp av ett kalkfilter innan den inhaleras på nytt. Tack vare återanvändningen minskar syreförbrukningen radikalt, luft utgörs bara till cirka 21 procent av syre. En konsekvens är att dykaren inte behöver släpa med sig stora luftflaskor vid dykning, allt som behövs är en syrebehållare. Dykapparaten är följaktligen lättare och väger enligt Poseidon ungefär hälften av vad en vanlig dykapparat väger.

– Flaskan är en liten rackare på tre liter med bara 130 bars tryck, säger Kurt Sjöblom till Teknik360.

– Dyktiden mångdubblas, säger Kurt Sjöblom, vd på Poseidon.

De tre literna syre räcker till mellan tre och sex timmars dykning. Kalkfiltret är av kassettyp och byts ut samtidigt som syreflaskan behöver fyllas.

Utvecklingen av Discovery har skett i samarbete med bland annat den amerikanska dykprofilen Bill Stone.

– Bill gjorde en elektronisk version av rebreathern som anpassade gasmixen till aktuellt djup på 80-talet. Utifrån de erfarenheterna, kunskaperna och patenten har vi nu byggt en sportdykarversion, säger Kurt Sjöblom.

Dykning med slutet andningssystem anses vara mer komfortabel än traditionell utrustning. Bland annat eftersom att luften som återanvänds är uppvärmd och fuktig. En annan medicinsk effekt är att dykaren inte behöver uträtta naturbehov lika frekvent.

– Man blir inte så förbaskat pinknödig och det kan ju vara bra vid femtimmarsdyk, säger Kurt Sjöblom.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev