Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Göteborgsforskare tar sikte på Arktis

Publicerad: 9 mars 2010, 12:49

Just nu förbereder forskare vid Göteborgs universitet en expedition till Arktis där de ska studera klimatförändringen.


Ämnen i artikeln:

Forskning

Åtta forskare vid Göteborgs universitet reser nu till Arktis för att studera miljöförändringarnas effekter på en plats där klimatet förändras snabbare än på någon annan del av jorden. Det största fokuset för expeditionen är växthusgaserna koldioxid och halokarboner och dess restprodukter bromoxid och kloroxid.

Just
bromoxid och kloroxid kan orsaka stora miljöproblem då de katalyserar nedbrytningen av ozon i atmosfären. De påverkar också Arktis deposition av giftigt kvicksilver. Enligt Göteborgs universitet kan man redan idag hitta ovanligt höga halter av gifitigt kvicksilver i både djur och människor, trots att det inte finns några kända utsläppskällor. Kunskapen om kvicksilverproblematiken i Arktis är enligt Göteborgs universitet nästan obefintlig.
– I olika laboratorie- och fältexperiment ska vi studera processerna som styr hur halokarboner, koldioxid och kvicksilver fördelas i havsvattnet, atmosfären, snön och isen. På sikt hoppas vi kunna påvisa hur det uttunnande ozonlagret, havsisens minskade tjocklek och försurning av havet får för effekter i Arktis och de ämnen vi studerar, säger Maria Andersson som är postdoktor vid Institutionen för kemi.

Enligt Göteborgs universitet visar globala klimatmodeller att den snabba förändringstakten i Arktis kommer att stå sig i flera hundra år. Det kan bland annat innebära att polarisen smälter och blir isfri under sommaren.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Forskning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.