Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Göteborgsupptäckt ger tungt bränsle

Publicerad: 29 april 2009, 11:30

Ett kärnreaktorbränsle som endast ska avge helium och väte. En riktig tungviktare från Göteborgs universitet.


Nu har forskare från Göteborgs universitet lyckats göra tätheten mellan atomerna i ämnet deuterium, även kallat tungt väte, tightare. Det nya ämnet kallas för ultra-tätt deuterium

Tänk dig att du går förbi en liten kub (av ultra-tätt deuterium) med sidor på tio centimeters bredd som ligger på marken, helt lös. Du bestämmer dig för att ta upp kuben. Men du kan inte rubba den en millimeter vilket kan bero på att den väger 130 ton.

Ämnet framställs nu på Göteborgs universitet, vid institutionen för kemi. För tillfället är det i mikroskopiska små mängder. Men man har räknat på tätheten mellan atomerna och det har visat sig att de sitter väldigt tätt i jämförelse med andra materiel.

– Tack vare att ultra-tätt deuterium har hög densitet blir det lättare, med hjälp av stark laser, att få kärnorna att ingå i en fusion och avge energi. Tillräckligt med energi för att det ska vara effektivt, Leif Holmlid professor vid institutionen för kemi, i ett pressmeddelande

På GU har experiment gjorts på fruset deuterium (deuterium-is) men det har inte alls gett något bra resultat. Det kan bero på att ultra-tätt deuterium är en miljon gånger tätare än sin frusna brorsa.

Förhoppningen är att ultra-tätt deuterium ska användas som bränsle i framtida kärnreaktorer. Det ska endast avge väte och helium som är ofarligt.

– Det skulle vara bra för säkerheten och miljön. Eftersom det är tänkt att att man ska använda sig av tritium som är väldigt radioaktivt, säger Leif Holmlid.

Josefin Söderström

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev