Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gotland bäst på biogas

Publicerad: 10 maj 2010, 05:52

Visby reningsverk är bäst i landet på att producera biogas. Åtminstone i förhållande till verkets elförbrukning.


Ämnen i artikeln:

BiogasMotor

Tekniska förvaltningen på Gotland har diplomerats av intresseföreningen Svenskt vatten, skriver Gotlands Allehanda. Utmärkelsen gäller Visby reningsverk som är bäst i Sverige på att producera biogas i förhållande till dess förbrukning av el, enligt tidningen.

Bland de bidragande orsakerna till den höga gasproduktionen märks en jämn och stabil drift av verket, vilket ger en effektiv rötning av slammet i reningsverket. Reningsverkets rötkamrar håller dessutom en bra temperatur.
– En annan bidragande orsak är att personalen arbetar för att minimera driftstörningar och att hålla utrustningen i topptrim, säger Maja Blomberg på reningsverkets driftavdelning, till Gotlands Allehanda.

Gasen på Gotland används för närvarande till fjärrvärmenäetet och för att torka avloppsslam. Biogas Gotland ska inom kort uppgradera delar av gasen till fordonsgas, enligt Maja Blomberg.

Jonnie Wistrand

Ämnen i artikeln:

BiogasMotor

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.