Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gotland kräver ersättning för indragen klimatrådgivning

Publicerad: 22 mars 2019, 11:35

Foto: Stefan Th/ Pixabay

I ett brev till energiminister Anders Ygeman (S) kräver Region Gotland ersättning för den klimatrådgivning som Energimyndigheten inte kommer att genomföra.


Som Aktuell Hållbarhet berättat har Energimyndigheten beslutat att avbryta planerade satsningar inom klimat- och energirådgivningen, till följd av den rådande statsbudgeten. Tidigare har även Naturskyddsföreningen och forskare vid Stockholms universitet vänt sig till regeringen med kritik mot minskade anslag.Region Gotland menar även att Energimyndighetens beslut krockar med att regeringen pekat ut Gotland som pilotområde i klimatomställningen.
”För att inte helt undergräva förtroendet för regeringsuppdraget om Gotland som pilot för en hållbar energiförsörjning måste regeringen kompensera Gotland för det indragna stödet från Energimyndigheten”, skriver regionstyrelsen i Region Gotland till energiministern.

Konkret handlar det enligt Region Gotland om ungefär 1 miljon kronor för 2019-2020, plus omkring 250 000 kronor i outnyttjade pengar från 2018 som nu används till utbildningsinsatser. Regionstyrelsen menar även att situationen innebär en helt oacceptabel ryckighet som slår hårt mot trovärdigheten i att ställa om till ett fossilfritt och klimatneutralt samhälle.

Läs Region Gotlands brev till regeringen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev