Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Gott nytt 2006 – med fem gröna visioner!

Publicerad: 11 januari 2006, 08:48

Många positiva trender är på gång, men det finns mer att önska sig. Här är min personliga lista, över smått och stort.


1. Nytt klimatavtal efter 2012
Om sex år, 2012, måste i-länderna upp till bevis: Har de, som utlovat, lyckats minska utsläppen av klimatgaser med drygt fem procent, jämfört med basåret 1990? Som det nu ser ut blir det tyvärr ett fiasko. Främst därför att Bushregimen från start svikit Kyotoprotokollets utfästelser – trots att ”värstingen” USA med bara 5 procent av jordens befolkning pyser ut 25 procent av den koldioxid som värmer jorden. Men det finns ljuspunkter: 200 amerikanska städer trotsar Vita huset och genomför egna åtgärder i Kyotos anda! Dessutom kom härom veckan en ny studie som visar att jenkarnas intresse för stora, tunga, törstiga bilar sjunker som en sten.
Det är hög tid att världen enas om ett betydligt tuffare klimatavtal efter 2012. USA måste redan nu övertygas att gå med, liksom Indien, Kina, Brasilien. Här finns plats för lobbying också av svenskt affärsfolk med kontakter.

2. Framgång för Arjan på Sri Lanka
Jag mötte honom i Göteborg i november, när han tog emot Kungsfenan, det internationella priset för hållbart fiske. En skicklig, varmhjärtad biolog, anställd av regeringen i Colombo, men ständigt ute i de fattiga fiskebyarna på Sri Lankas kust, till 80 procent härjad av flodvågskatastrofen. I årtionden har han bekämpat osunda fångstmetoder i korallreven, fiskens barnkammare. Efter tsunamin har biståndsorganisationer i missriktad generositet skänkt så mycket båtar att rovfisket inte bara fortsätter utan förstärks. Samtidigt behöver människorna jobb, inkomster – och mat för dagen. Arjan Rajasuryia vågar tala klarspråk i detta svåra dilemma. Hans fd chef på fiskerimyndigheten blev i höstas Sri Lankas nye president – kanske ett hoppfullt tecken!

3. Fler som kör bil på bananskal
Klimatförändringen påverkar nu hela världen. Själva kan vi göra en positiv insats genom att åka mer kollektivt och skaffa en snålare bil, helst för biogas, producerad ur hushållsavfallet vi sorterar i de gröna påsarna under diskbänken. Gas-bensin-bilar finns av flera märken, ring din bilhandlare eller kolla på hemsidan www.gronabilister.se. Vilken känsla att gasa omkring på sina egna och grannens matrester – och spara tusentals kronor varje år!

4. Ny EU-politik för hållbart kustfiske
Nyligen larmade forskarna återigen om krisen för torsken och annan matfisk längs Europas kuster. EU måste göra slag i saken, vända på det ödesdigra bidragssystemet – och istället använda miljarderna för att köpa ut delar av den överdimensionerade flotta som utarmar kustvattnen på fisk.

5. Kultur istället för mer prylar
I somras lämnade jag min utredning om ”hållbara laster, smartare konsumtion” till regeringen.
Där visade jag – med diverse experters hjälp – att inte bara miljön utan också vår egen hälsa och ekonomi och solidariteten med våra barnbarns Moder Jord, skulle må väl av om vi konsumerade mer tjänster på bekostnad av prylar. Prylkonsumtion sliter hårt på jordens resurser och bidrar betydligt mer till klimatförändringen än t ex upplevelsen av musik, teater, konst, litteratur. Utbildning, vård, hushållsnära tjänster är andra områden som kan sätta guldkant på tillvaron, skapa nya företag och jobb – och samtidigt minska miljöhoten.

Ett gott framtidskoncept, inte bara för 2006!

STEFAN EDMAN

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev