Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

GPS skyddar noshörningar

Publicerad: 26 oktober 2010, 04:29

Fem noshörningar i sydafrikanska Mafikeng-reservatet har utrustats med GPS-sändare i hornen. Nu hoppas naturvårdare att tekniska lösningar ska hjälpa till att skydda den utrotningshotade arten.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Afrikas utrotningshotade noshörningspopulation har under de senaste åren utsatts för ett intensivt tjuvskytte. Djurens horn säljs dyrt på den illegala marknaden, delvis på grund av den felaktiga uppfattningen att de har medicinska egenskaper. I själva verket består hornen, precis som naglar, främst av keratin, skriver TreeHugger.

Nu hoppas naturvårdare och parkvakter i Mafikeng-reservatet att GPS-sändare ska hjälpa dem att skydda populationen.

– Det finns ett antal larm som kan programmeras. Ett för häftiga rörelser, som går igång om en noshörning börjar springa, ett annat som larmar ifall djuret sover längre än sex timmar, vilket är onormalt, berättar reservatets säkerhetschef Rusty Hustler för BBC.

Och sändarna kan inte bara användas för att skydda djuren. Om tjuvskyttarna ändå slår till så kan GPS-sändaren även användas för att spåra dem.

Noshörningarna utrustades med GPS-sändare genom att reservatets veterinärer borrade små hål i en död del av hornen, så djuren ska inte ha utsatts för något större obehag.

Om projektet blir framgångsrikt kan metoden komma att användas för alla noshörningar i regionen.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News