Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Granskning: Här finns hållbarhetsjobben

Publicerad: 20 mars 2017, 11:18

Antalet jobb med hållbarhetsinriktning blir allt fler. Ledaregenskaper eller en gedigen grundutbildning som exempelvis ekonom eller ingenjör är särskilt eftertraktat på arbetsmarknaden för hållbarhetsproffs.  Även om sociala frågor växer finns flest jobb inom miljöområdet, visar Aktuell Hållbarhets kartläggning.


Breda kunskaper och stort eget intresse, eller specialkunskaper i ett smalare ämne – vad leder till bäst jobb om man vill arbeta med hållbarhet? Båda typerna av kompetens verkar behövas, men särskilt goda chanser till bra karriär verkar det finnas för den som är bra på ledarskap, kommunikation och gärna med en bakgrund som ekonom, jurist eller ingenjör. Det är den bild som framkommer när Aktuell Hållbarhet talat med ett tiotal personer med kunskap om arbetsmarknaden för hållbarhetsproffs.

170320nyjobb

Antalet arbetstillfällen där hållbarhetskunskaper efterfrågas blir allt fler, men samtidigt utbildas fler och många unga har också ett stort eget intresse för frågorna. Därför bedömer exempelvis fackförbundet Naturvetarna att arbetsmarknaden är i balans när det gäller miljöyrken. För att ha bäst chans till toppjobben är ledaregenskaper och kommunikationsförmåga bra meriter, enligt Åsa Granqvist, rekryteringsspecialist på Paxton Executive och som också arbetar med Aktuell Hållbarhet Rekrytering.
– Det behövs personer som har lite pondus och karisma eftersom man ska få med sig personer från många olika områden, säger hon och får medhåll av Marita Teräs, strateg när det gäller kompetens och arbetsmarknad på fackförbundet Naturvetarna.
– Miljö är en tvärvetenskaplig bransch. Då är det ofta det här som kommer upp: helhetsförståelse, samarbetsförmåga, att man kan kommunicera och ta på sig ledartröjan, säger hon.

De 20 vanligaste miljöjobben

Miljötjänster utgjorde flest utlysta hållbarhetsjobb under 2016, visar statistiken från Arbetsförmedlingens platsbank och Aktuell Hållbarhets platsannonser.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Läs hela granskningen i senaste numret av magasinet Aktuell Hållbarhet.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.